quan acabara calor Barcelona

Fa setmanes, mesos, que parlem de calor intensa a Barcelona i arreu del territori. La calor va arribar de forma molt prematura a mitjans de maig i des de llavors pràcticament no ens ha donat cap treva.

L’agost ha començat en condicions pròpies d’una onada de calor a Barcelona

L’episodi de calor intensa que estem vivint aquests dies va iniciar-se a finals del cap de setmana passat, coincidint amb el canvi de mes. Aquesta setmana ens està deixant registres molt elevats de temperatura en el cas de Barcelona, poc habituals. Des de dilluns cada dia hem superat els 33 graus a la ciutat i el termòmetre s’ha situat entre els 33 i 36 graus a l’Observatori Fabra.

El llindar de temperatura màxima considerat quan es vol analitzar una possible situació d’onada de calor, en el cas de Barcelona, és de de 33,5 ºC. Si aquest valor se supera de forma consecutiva tres dies o més es pot parlar aleshores d’onada de calor.

Els darrers tres s’ha superat, i amb escreix, aquesta marca a l’Observatori Fabra de Barcelona, però no a tots els observatoris de la trama urbana.

Observatori FabraCiutat Vella (el Raval)
dilluns, 1 d’agost35,0 ºC34,3 ºC
dimarts, 2 d’agost35,5 ºC34,2 ºC
dimecres, 3 d’agost33,7 ºC33,2 ºC
Dades de temperatura màxima. Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Dimecres, 3 d’agost, el Servei Meteorològic de Catalunya va emetre per primera vegada en aquest episodi un avís d’onada de calor que també afectava el Barcelonès. Dijous no n’ha considerat cap ni al Barcelonès ni a la resta del territori, probablement en previsió que la temperatura màxima pugui baixar lleugerament en algunes comarques.

Barcelona té, a banda de les temperatures màximes, l’afegit de les nits tòrrides: nits de molt mal dormir que aporten condicions que haurien de ser considerades a l’hora de fer avisos de calor. Aquesta setmana també anem servits de nits d’insomni a la capital catalana.

El termòmetre tocarà sostre aquest cap de setmana

De moment, a curt termini, els mapes anuncien que la temperatura es mantindrà estable o baixarà lleugerament entre dijous, 4, i divendres, 5 d’agost.

Divendres, a més, caldrà tenir present la possibilitat que a darrera hora de la tarda acabi plovent a Barcelona. Es preveu una tarda moguda, amb ruixats i tronades a l’interior i el nord del país i, a darrera hora, també en algun punt del litoral central.

Les tronades de divendres ens suposaran només un petit respir, el cap de setmana es preveu un altre repunt del termòmetre.

Dissabte, 6, i diumenge, 7, tocarà sostre el termòmetre. Podrien ser els dies més calorosos del present episodi. S’esperen màximes de 33 a 35 graus a Barcelona i mínimes de fins a 27 graus al centre de la ciutat. Condicions, però, similars a les de l’inici de la setmana.

Evolució de les temperatures màxima (vermell) i mínima (blau) a Barcelona. Previsió per conjunts (probabilitats) – ECMWF

Possible canvi de tendència a partir de mitjans d’agost

La segona setmana d’agost, la del 8 al 15 d’agost, continuarà protagonitzada per les altes temperatures a Barcelona, tot i que que el termòmetre baixarà algun grau respecte a aquesta setmana. Continuarem parlant de màximes d’entre 31 i 33 graus a Barcelona i d’algunes nits tòrrides, sobretot al centre de la ciutat.

Anomalia de temperatura superficial prevista la segona setmana d’agost (8-15 agost). Font: ECMWF

Els principals models de previsió anuncien que la temperatura podria baixar de forma una mica més evident a partir de la segona quinzena del mes d’agost.

El model europeu (ECMWF) pronostica avui dia un descens lleu i l’americà (GFS) insinua que podria ser més notable i que fins i tot la temperatura podria acostar-se a la normalitat cap al 20 d’agost.

Calor de ple estiu, però tempestes de tarda

La calor està garantida en major o menor mesura durant el mes d’agost.

Tot fa pensar que tampoc faltaran a la cita les tempestes de tarda als Pirineus i alguns punts de l’interior del país, les quals ja fa alguns dies que han començat a fer acte de presència.

Caldrà veure si alguna d’aquestes tronades visitarà també la ciutat de Barcelona, per bé que tot sembla indicar que així serà en alguna ocasió.

En aquesta línia convé recordar que els models estacionals continuen insistint en un agost “normal” o més plujós de l’habitual a Catalunya i a Barcelona. Per “normal” es considera que la precipitació mitjana de l’agost a Barcelona són 41 litres per metre quadrat.

Anomalia de precipitació durant el mes d’agost. Font: NOAA