Segons el científic del CSIC Xavier Querol, aquests dies es corre el risc que es relacioni la bona qualitat de l’aire actual, aconseguida en part gràcies al confinament dels ciutadans pel coronavirus, amb una situació de baixada de l’activitat econòmica. Querol diu que la lluita contra la contaminació ha de ser una carrera de fons.

Bons resultats

La qualitat de l’aire després del confinament dictat arran de l’estat d’alarma no ha fet més que millorar dia rere dia a Barcelona. Segons Querol la contaminació és ara mateix molt més baixa que un diumenge normal i de mitjana s’ha aconseguit una reducció del 60 % pel que fa a la contaminació habitual. Pel que fa a les partícules en suspensió les xifres ara mateix no acompanyen perquè ha entrat pols africana.

Si bé tenim un dels aires més nets, que ara mateix no podem gaudir en plenitud, Querol també recorda que el confinament pot arribar a ser positiu per als ciutadans perquè estan exposats un 50 % menys a la contaminació.

No ens podem relaxar

Tot i les bones dades d’aquests dies el científic del CSIC ha volgut recordar que hem d’enfocar el problema de la contaminació des d’una òptica més global. Querol assegura que el que ens ha de preocupar és que hem de gaudir d’una bona qualitat de l’aire des del naixement fins que ens fem grans i apropar-nos al màxim possible al que marca l’OMS.

Querol té por que els bons resultats aconseguits gràcies al confinament puguin portar algú a pensar que sense una baixada de l’activitat econòmica generalitzada no es pot reduir la contaminació i que aquest pensament arribi a afectar les polítiques mediambientals.