temps barcelona agost 2022

Diumenge passat va finalitzar una calorada que ha deixat registres de temperatura mínima per sobre dels 28 ºC a alguns barris del centre de Barcelona i de temperatura màxima per damunt dels 35 ºC, sobretot a la falda de Collserola. Amb l’inici de la setmana arriba un canvi de temps: l’entrada del vent de component nord està injectant una massa d’aire més temperada, que ha estat la responsable de normalitzar la temperatura. Fa calor, però l’habitual per l’època, lluny dels registres de les darreres jornades, i hi haurà alguns xàfecs a la ciutat.

L’últim dia de la calorada deixa les temperatures més altes dels últims quatre anys a Barcelona

Menys calor de dia i de nit

Tant dilluns com dimarts encara ha fet la calor que pertoquen per les dates, és a dir, la temperatura s’ha normalitzat. Ara bé, a partir de dimecres, l’arribada d’un embossament d’aire fred en altura accentuarà encara més el descens de la temperatura mínima diària. Al barris perifèrics es podria trencar la ratxa de nits tropicals consecutives, amb registres que podrien baixar per sota dels 20 ºC.

Pel que fa a la temperatura màxima, després d’una primera baixada moderada de la temperatura de fins a 5 ºC respecte a diumenge, el dia provisionalment més càlid del 2022, dimecres i dijous encara podria davallar un graó més i l‘ambient acabarà sent força agradable. A mitjans de setmana el termòmetre costarà que pugi dels 28 ºC.

Els mapes actualitzats indiquen que els dies més confortables seran dimecres i dijous.

Previsió de la temperatura per al centre de Barcelona

Tongada de tempestes dimecres i restes d’inestabilitat dijous

Ja dimarts al matí ha fregat la costa del Garraf i del Baix Llobregat una forta tempesta que s’ha originat al cap de Salou amb calamarsa i mànegues marines. Barcelona quedarà a la vora de la puja, però no seria impossible que s’escapés alguna gotellada per remullar els carrers. A la tarda s’obriran clarianes i el temps insegur es traslladarà a les comarques prelitorals.

Els dies més moguts arribaran a mitjans de setmana. S’aproximarà un embossament d’aire fred que, dijous, passarà per sobre de Catalunya. Això afavorirà la formació de nuvolades potents a molts punts del territori, també a Barcelona i l’entorn metropolità.

El temps per a les festes de Gràcia 2022: Quina és la previsió a Barcelona?

Dimecres arribarà el gruix de la inestabilitat amb tempestes molt intenses associades de calamarsa, fortes ràfegues de vent i alguna mànega marina entre la costa del Penedès i del Barcelonès. Podria haver-hi alguns aiguats. A Barcelona s’espera un alt risc de tempesta al matí i migdia, també amb possibilitat de calamarsa o localment algun fenomen sever, seran les hores més crítiques. A la tarda les tempestes s’escaparan per l’interior i s’aniran desplaçant cap al litoral, podent-se reactivar a la Costa Central a la mitjanit o matinada de dijous.

Dijous no acabarà de fer net. Després d’una matinada possiblement tempestuosa s’obriran grans clarianes al matí. La pluja tindrà les hores comptades, però encara no haurà dit la seva última paraula. Entre el migdia i tarda noves tempestes desfilaran per l’interior de Girona i nord de les comarques de Barcelona i podrien arribar als Vallesos, Maresme i puntualment alguna barriada de la ciutat.

Probabilitat que dimecres s’acumulin més de 10 l/m² al llarg de tot el dia. Font: model IFS/ECMWF

Revifarà l’estiu?

Tot i la normalització de la calor que hi haurà els pròxims dies, encara és d’hora per donar l’estiu per acabat. És cert que ja hem passat el pic de la canícula, però no seria la primera vegada que hi ha un repunt de la calor intensa a finals de mes o a principis de setembre. Ara bé, com més ens acostem a l’inici de la tardor, menys probable és que tornem a veure calorades com les que hi ha hagut darrerament.

Les prediccions a mitjà i llarg termini intueixen que a la recta final de l’agost podria tornar a fer més calor del compte, i també a l’inici de setembre. L’anomalia, sempre segons el model europeu, seria d’un a tres graus per sobre de la mitjana.