La reforma de la plaça de les Glòries ha de suposar no només guanyar espai verd, sinó també reduir la contaminació ambiental. És una de les premisses que defensen els veïns i entitats dels voltants del Parc de la Canòpia. Una vintena ja s’han adherit al manifest que proclama “celebrar el verd i combatre el gris”. Coincidint amb l’estrena d’aquest nou pulmó verd han insistit que cal reduir el trànsit de manera dràstica i imminent. També han defensat un projecte de ciutat amable amb el vianant per fomentar els desplaçaments a peu o en bicicleta i així descongestionar el transport públic i anar guanyant espai al vehicle privat.

Entre les peticions que dirigeixen al consistori hi ha la instal·lació d’una estació de mesura de qualitat de l’aire a la plaça de les Glòries per disposar de dades reals sobre la contaminació a la zona. També han insistit que cal reduir el trànsit a vies com el carrer de la Independència, que en els darrers mesos ha absorbit els vehicles desviats de trams en obres.

Polèmica també al voltant del túnel

Des de l’Associació de Veïns del Clot-Camp de l’Arpa han assegurat que el compromís amb l’actual govern municipal és reduir el nombre de carrils que passaran per sota de la plaça. Es deixarien, en cada sentit de circulació, dos carrils per al vehicle privat i un de BUS-VAO. Un acord que volen consolidar també amb la resta de partits abans dels comicis de finals de maig. Per això d’aquí un mes es trobaran a la Farinera del Clot per exposar-los aquesta qüestió.

El túnel també preocupa els pares de centres educatius com l’Escola Casas a la Gran Via i molt proper a una de les boques del pas soterrat. Consideren que el fum i les partícules contaminants dels vehicles sortiran per aquest punt. Des de l’AFA de l’escola insisteixen que calen mesures concretes d’implementació immediata, perquè la població infantil és especialment vulnerable a la contaminació, que, segons defensen, afecta el correcte desenvolupament del seu sistema respiratori i neurològic. Entre les mesures proposades pel centre hi ha la construcció d’un mur verd o la prolongació del túnel que allunyaria la boca del pati de l’escola. Aquest dimarts es reuniran amb l’Agència de Salut Pública per plantejar les seves idees i encarrilar possibles solucions.