Els veïns de la zona del Fòrum, a tocar de la central d’Endesa de Sant Adrià del Besòs, estan farts dels problemes de soroll, fum i aigües residuals que genera la infraestructura i que asseguren que pateixen des de fa anys. Per això, cridats per la coordinadora veïnal AireNet, la Marea Verda de Sant Adrià i Stop Crematori SAB, s’han concentrat per denunciar que la convivència amb la central és impossible i per això demanen que es tanqui.

Hem de decidir si volem que hi visquin les persones o que sigui una zona industrial”
Silvina Fruncella, portaveu AireNet

Expulsió d’aigües contaminants al riu

Han penjat la pancarta “Endesa Mata” al pont d’Eduard Maristany, a tocar del riu on la terminal elèctrica expulsa les aigües de les torres de refredament, que segons els organitzadors de la protesta són contaminants pel color blau cel que tenen i en ser calentes provoquen efecte tèrmic. Un fet que, expliquen, xoca amb el projecte que hi ha per renaturalitzar aquesta zona de la desembocadura del Besòs.

AireNet assegura que la central està abocant residus contaminants al riu

Sorolls de més de 80 decibels

La coordinadora denuncia també que durant les últimes dues setmanes els veïns han patit sorolls insuportables que han arribat a 80 i 90 decibels segons el dia i l’hora. Els han mesurat a través d’una aplicació de ciència ciutadana, Noise Capture, per poder demanar explicacions a Endesa. Afirmen, però, que la companyia ha justificat que era un incident excepcional a causa d’unes fugues. Els veïns, per contra, pateixen per si es tornen a repetir.

L’emissió de fums és un altre dels fets que denuncia AireNet

A aquests problemes, que afecten tant veïns de Barcelona com de Sant Adrià i de Badalona, se’ls suma el fet que fa dues setmanes hi va haver una emissió de fums de color rosa, provinent de les xemeneies de la central d’Endesa. Denuncien que la companyia no va voler donar explicacions. Un fet, la falta d’informació cap als veïns afectats, que diuen que es repeteix constantment.

Segons AireNet, les emissions d’òxid de nitrogen i d’altres substàncies d’aquesta zona industrial són molt preocupants, sobretot tenint en compte l’abast que té, que afecta molts ciutadans. Denuncien que en aquest punt també hi ha Naturgy, l’incineradora Tersa i la depuradora d’aigües residuals, que configuren un entorn molt contaminant.

Endesa és una empresa que no mostra cap sensibilitat, ni cap al medi ambient ni cap a les persones”
Silvina Fruncella, portaveu AireNet

Ara estan a l’espera que es posi una estació a la zona per mesurar la qualitat de l’aire, i així poder presentar una denúncia a la fiscalia. Una petició que, segons AireNet, han fet a l’Ajuntament de Barcelona diverses vegades, però l’han descartada pel preu elevat. I que ara han aconseguit a través de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, tot i que serà de tipus mòbil i no fixa, prevista per a finals d’any.