
El Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic (CECC), l’òrgan que ha d’assessorar el govern català sobre aquesta qüestió, proposa que l’any 2035 Catalunya emeti un 69 % menys de gasos d’efecte hivernacle (GEH) que el 2022. Segons aquest ens, perquè això sigui possible, les emissions han de reduir-se un 8 % de mitjana cada any, des del 2021 i fins al 2035. Les últimes dades disponibles indiquen que el 2022 només es van reduir un 0,2 %.
Aquesta primera proposta de pressupostos de carboni presentats pel comitè defineixen la quantitat de GEH que es pot emetre a l’atmosfera en un període de temps concret. En aquest cas, entre 2021 i 2035. L’òrgan ha determinat que, per assolir l’objectiu de neutralitat climàtica l’any 2050, Catalunya pot emetre 403 megatones de CO2 durant aquest període de temps.
El sector de l’energia és el que ha de reduir més les emissions
En aquest informe, el CECC estableix els pressupostos de carboni per a set sectors: transport, indústria, energia, agricultura, residencial, residus i serveis. L’òrgan considera que alguns d’aquests afronten un repte més rellevant. El sector de l’energia, que representa el 13 % de les emissions actuals, haurà de reduir-les un 91 % l’any 2035 respecte al 2022. Ho farà, asseguren, amb l’increment de les energies renovables i la substitució del gas i dièsel.
El CECC proposa que el transport (32 % de les emissions actuals) emeti un 72 % menys de GEH d’aquí a 10 anys. Per fer-ho realitat, l’òrgan aposta per l’electrificació del vehicle privat, l’augment del transport públic o afavorir l’ús del tren, per a passatgers i mercaderies. Els experts identifiquen un altre sector que haurà de fer un gran esforç: la indústria, que ara emet el 28 % del total de les emissions, haurà de reduir-les fins a un 65 %.
El govern haurà d’avaluar els pressupostos de carboni
El govern català haurà d’avaluar l’informe del CECC, un text que el mateix executiu va encarregar a aquest comitè de persones expertes. Un cop revisat, podrà adaptar-lo segons els seus criteris per a presentar-lo al Parlament de Catalunya, on s’haurà d’aprovar. Si els pressupostos de carboni finals s’allunyen molt del que el comitè planteja, s’haurà de justificar, adverteix el CECC.
Aquests pressupostos són un instrument de planificació que preveu la Llei catalana 16/2017 del canvi climàtic i tenen l’objectiu de marcar la direcció en termes de política climàtica.