La bassa d’aigua de la vall de Can Masdeu és centenària, però ja fa anys que no es fa servir com a tal. Un grup de voluntaris i usuaris dels horts propers proposen rehabilitar-la amb l’objectiu de tenir un reservori d’aigua i transformar l’espai en una zona d’estada respectuosa amb el medi i les espècies vegetals i animals. El projecte, redactat per l’empresa Naturalea, vol recuperar aquest element del patrimoni hídric de Collserola.

Un reservori d’aigua per als horts

La trentena d’horts de la vall reben ara l’aigua de dues basses petites, però hi ha èpoques de l’any en què tenen dificultats per abastir-se d’aigua. “Sobretot a l’estiu, ens trobem que hem d’estalviar els bidons que tenim per als horts”, comenta la Isabel Ros, usuària dels horts comunitaris de la vall de Can Masdeu.

Si rehabilitem la bassa gran, seria una garantia per poder regar sense problemes d’aigua
Isabel Ros, usuària dels horts
Els horts comunitaris de la vall de Can Masdeu

L’espai s’ha dissenyat amb una zona de descans per a la gent que passegi per la serra. Quan la bassa s’omple d’aigua canvia totalment el paisatge. “És una meravella —explica Marta Cecilia Murcia, també dels horts comunitaris vall Can Masdeu—. Quan s’omple d’aigua és converteix en un espai que transmet molta pau i una energia molt positiva”.

La bassa gran de la vall de Can Masdeu, plena d’aigua

La filosofia del projecte de la nova bassa és respectar al màxim el medi i afavorir la biodiversitat. “No es tracta de cimentar i fer una piscina, sinó de naturalitzar“, comenta Arnau Montserrat, coordinador del projecte de la rehabilitació de la bassa. “És aprofitar l’estructura que ja tenim i fer servir tècniques que permeten aprofitar el sediment que hi ha per fer una transició entre terra i aigua. Molt més semblant als sistemes naturals“.

Fet el projecte, ara busquen finançament

Fer realitat el projecte supera els 200.000 euros. Però si la comunitat dels horts fa de mà d’obra, els costos poden reduir-se a la meitat. De moment, ja han demanat a l’Ajuntament que financiï el projecte. També estudien possibles subvencions d’altres administracions o fundacions.