Escolta aquesta notícia

La processionària del pi és una papallona nocturna que posa els ous en les fulles dels pins, on es transformen en l’eruga de la processionària. La biòloga i cap de comunicació del CREAF, Anna Ramon, explica al betevé directe que “les erugues formen unes bosses de seda a les capçades dels arbres durant la tardor i l’hivern i es comencen a alimentar de forma massiva de les agulles dels pins“.

Això provoca una pèrdua de fulla significativa que no mata directament l’arbre, però fa que “els pins es debilitin i siguin més vulnerables a altres plagues o a la sequera, un fet que sí que pot causar la mort de la planta”, afegeix la biòloga. La processionària afecta diverses espècies de pi, però especialment el pi roig (Pinus sylvestris) i la pinassa (Pinus nigra).

Les erugues es refugien dins d’aquestes bosses per poder sobreviure el fred de l’hivern. Anna Ramon explica que “les erugues surten d’aquestes bosses quan disminueix la fredor hivernal, baixen per les copes dels arbres i caminen pel terra formant les impressionants processons que donen el nom de processionària a l’espècie”. Les erugues s’enterren a terra i esperen el bon temps per sortir com a papallona i començar de nou el cicle de metamorfosi.

Els beneficis l’eruga

Anna Ramon avisa que “l’augment de les temperatures fruit del canvi climàtic, com els hiverns més càlids, afavoreix molt el cicle d’aquest petit animal, de manera que la seva població augmenta”. La biòloga afegeix: “La papallona de la processionària del pi és un animal autòcton, que també té un paper fonamental en el cicle vital del bosc, perquè hi ha molts animals que s’alimenten d’ella en cada estadi de la seva evolució, des d’insectes a ocells insectívors”.

Projecte comunitari fotogràfic

CREAF va crear fa uns anys una plataforma comunitària digital que rep el nom d’AlertaForestal.com. Anna Ramon assenyala que “qualsevol persona pot fer una fotografia de paisatge d’un bosc de pins per visualitzar la quantitat de bosses d’erugues que hi ha a cada arbre”.

La biòloga explica que tota la informació rebuda és descarrega de manera virtual en un mapa de Catalunya per conèixer diferents afectacions, no només de processionària, sinó també dades de sequera o altres plagues com l’eruga del bosc.

Comparteix a: