Avinguda de la riera de Ribes, a Sant Pere de Ribes. Autor: Gori Masip

Els darrers dies s’estan repetint els ruixats i les tempestes de manera dispersa per bona part del país. En general són xàfecs locals, que descarreguen amb força en zones molt concretes, mentre que a pocs quilòmetres la quantitat de pluja és molt més modesta.

Aquests patacs d’aigua sovint provoquen l’augment sobtat del cabal de rieres i torrents. Es tracta d’un fet del tot habitual, però que pot causar problemes.

De vegades, la pluja només afecta un sector molt determinat de la conca d’un curs fluvial. Quan plou amb força només a la capçalera d’una riera i aigües avall no cau ni una gota, o fins i tot fa sol, aleshores és especialment sorprenent l’avinguda d’aigua que pot enganxar més d’una persona desprevinguda. Precisament això és el que va passar dimecres a la tarda a la comarca del Garraf.

Una tempesta ancorada a la capçalera de la riera de Vilafranca

Recorregut de la riera de Vilafranca – riera de Ribes. Font: ICGC

Dimecres a primera hora de la tarda va descarregar un xàfec intens i molt localitzat a l’Alt Penedès i a tocar del Garraf, a la capçalera de la riera de Vilafranca. En poca estona es van acumular 31 l/m² a Sant Cugat Sesgarrigues, 20 l/m² a Sant Pere Molanta, 15 l/m² al sector més oriental del terme de Vilafranca del Penedès i 11 l/m² a la Granada.

Tota aquesta aigua va anar a parar, de cop, als diversos torrents que són afluents de la riera de Vilafranca. Aquí és on es va originar la rierada.

L’avanç de la rovinada

Com sol passar en casos de pluja sobtada, es va formar una llengua d’aigua marronosa i fang que va anar avançant ràpidament riera avall i va arrossegar tota la brutícia acumulada al llit del curs fluvial. El meteoròleg i observador de Sitges Gori Masip (@meteo_garraf) en va fer un seguiment molt acurat.

El xàfec va afectar només la part alta de la conca d’aquesta riera. No va arribar a ploure ni a Canyelles, ni a Sant Pere de Ribes, ni a Sitges, totes tres poblacions del Garraf que es troben al llarg del curs fluvial. Això no va impedir l’avanç del front d’aigua, que va anar baixant riera avall amb rapidesa.

L’arribada de la rovinada a Sant Pere de Ribes va generar expectació, i també va sorprendre diverses persones que circulaven amb cotxe per la zona, amb la intenció de travessar un gual inundable. La prudència va fer que ningú no s’arrisqués a travessar la riera.

Ja sense tanta empenta i avançada la tarda, la rierada va arribar a la part baixa del curs, a l’oest del nucli de Sitges. Des que va fer el patac d’aigua a l’Alt Penedès fins que el front de la rovinada va arribar a tocar de mar van passar més de sis hores.