nanosatèl·lit

Aquesta setmana s’ha signat l’acord per a la construcció dels dos primers nanosatèl·lits de la Generalitat.

El Kazakhstan, lloc del llançament

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, junt amb el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas, i els màxims directius de les empreses adjudicatàries (OpenCosmos i Sateliot) han anunciat que la Generalitat preveu posar en òrbita els dos primers nanosatèl·lits catalans el 20 de març d’aquest 2021, en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya. Concretament, es preveu que el llançament es produeixi a les 7.12 h des d’una base situada a Baikonur, al Kazakhstan.

Funcions principals dels nanosatèl·lits

Els microsatèl·lits han estat dissenyats per proveir de serveis digitals d’interconnexió d’aparells, és a dir, telecomunicacions, i per a l’observació. Es tracta de petits aparells espacials d’òrbita baixa, d’entre un i 10 quilos de pes, que se situaran a uns 2.000 quilòmetres de la Terra. Tenen un cost d’entre 500.000 i dos milions d’euros i el govern pretén utilitzar-los com a complement de les xarxes 5G, per exemple, per a la internet de les coses i com a instruments d’observació de la superfície terrestre.

Foto: Departament Polítiques Digitals i Administració Pública

Puigneró ha defensat l’oportunitat del projecte aeroespacial del govern, malgrat la situació actual de pandèmia, per la necessitat imperiosa de “transformar l’economia del país”.

El conseller afirma que en els propers cinc anys es preveu llançar 3.500 microsatèl·lits, sis dels quals en els dos propers anys. Es preveu també que generaran un volum previst de negoci de 4.000 milions d’euros anuals, 1.200 llocs de treball i 300 milions d’euros de facturació conjunta a Catalunya en quatre anys.