Dia d'estiu a la platja de la Nova Icària

Setembre amb un ambient canicular. Setembre, com si fos agost, ens ha deixat una primera quinzena que bé podria ser de ple estiu i com demostren les dades.

Mitjanes ajustades gairebé a la dècima

Amb dades de l’Observatori Fabra, la primera quinzena de setembre acabarà amb una temperatura mitjana de 24,1 ºC.

Es tracta d’una temperatura que iguala la temperatura mitjana climàtica (període 1991-2020) del mes de juliol (24,1 ºC) i que queda a tocar de la mitjana climàtica de l’agost (24,3 ºC).

A més a més, la dada mitjana d’aquests primers 15 dies (24,1 ºC) dista molt poc del que hem registrat durant aquest estiu. Juliol va marcar una mitjana de 24,6 ºC i agost, de 24,3 ºC.

Queda clar, doncs, que la primera quinzena de setembre s’ha comportat com si fóssim a plena canícula.

Les màximes, a tocar dels 30 ºC de manera continuada

La calor i la xafogor ha estat notícia aquesta primera quinzena de setembre, tant de dia com de nit.

Les màximes s’han mogut sempre al voltant dels 30 ºC. No hi ha hagut cap gran pic de calor, però la calor ens ha visitat cada dia i s’ha convertit en una mena de piconadora en el darrer tram de l’estiu, amb alguns dels dies més xafogosos concentrats precisament en aquest mes de setembre.

Dels 15 primers dies d’aquest mes, només els dos primers han estat dignes de setembre.

Ple al 15 de mínimes tropicals al centre de la ciutat

Però potser on estem notant més aquesta temperatura desmesurada tenint en compte que som entrat el mes de setembre és a la temperatura nocturna.

Al pla de Barcelona encara no hem baixat dels 20 ºC en tot el mes. 15 nits tropicals de 15 possibles i, fins i tot, amb una nit tòrrida dimarts, 14 de setembre, que ha esdevingut la més tardana registrada mai a les Corts.

El recompte de nits tropicals del 2021 al centre de la ciutat es torna a acostar, un any més, al centenar. Totes juntes farien un total de més de tres mesos sense baixar per sota dels 20 ºC.

A l’Observatori Fabra les nits també estan marcant valors molt alts i més dignes de l’agost o de plena canícula que no pas d’un setembre avançat.

Més allunyat del centre i a més altitud, el Fabra ha registrat de moment vuit mínimes tropicals en aquesta primera quinzena de mes.

La xafogor d’agost s’acaba

La bona notícia és que probablement amb el canvi de quinzena tindrem un punt d’inflexió.

Meteograma per a Barcelona els propers dies. Font: wetterzentrale

No sembla en cap cas que hagi d’arribar el fred, però si més no la xafogor insuportable dels darrers dies ens donarà una treva, veurem si definitiva o no.

La calor continuarà, però, si més no, serà més fàcil de pair. Setembre sembla que vol (per fi) fer de setembre.