Aquest any 2020 ha estat el primer en 25 anys que el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) no ha pogut fer el seguiment de meduses a les platges de Catalunya. Aquest fet té un fort impacte científic, ja que impedeix veure canvis de tendència o avaluar els efectes que ha pogut generar la reducció de banyistes a les platges, arran del confinament, o el temporal Gloria.

Per què no s’ha pogut fer el seguiment de meduses?

La crisi econòmica generada per la covid-19 va fer impossible concretar el finançament mínim per poder seguir la sèrie d’observacions oceanogràfiques més llarga i sòlida del Mediterrani. Des de fa aproximadament 25 anys, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té un conveni amb el CSIC per tal que l’organisme científic contrasti i validi les dades que recullen. D’aquesta manera, el CSIC també pot arribar a diferents conclusions del comportament marí, però això no ha estat possible arran de la pandèmia.

Malgrat aquest fet, Josep Maria Gili, investigador d’ecologia marina al CSIC, no perd l’esperança de poder recuperar algunes dades, mitjançant la validació i anàlisi de les dades que sí ha recollit Protecció Civil i que espera poder estudiar, aproximadament, d’aquí a un parell de mesos.

S’ha produït un canvi en el comportament de les meduses?

La percepció de la població és que ha estat un any amb menys meduses de les habituals, encara que Gili afirma que podria ser una percepció errònia i no descarta que el que ha passat ha estat un canvi de tendència en el comportament de les meduses, però no n’ha disminuït l’arribada a les platges catalanes.

Segons les observacions de la temperatura de l’aigua del mar, el litoral barceloní ha batut rècords de temperatura càlida en els darrers 14 anys.  El Josep Pascual, observador oceanogràfic a l’Estartit i amb la sèrie més llarga de la mediterrània amb gairebé 50 anys de dades, també admet que aquest juliol ha estat el més càlid mai registrat. Aquest fet, podria haver facilitat que les meduses haguessin arribat al litoral català més aviat que altres anys, entorn al mes de juny, coincidint amb l’aforament limitat a les platges i dificultant les observacions de meduses per part de la població. A més, com els vigilants de les platges no tenien l’obligació d’informar d’avistaments de meduses, aquesta informació no va quedar registrada enlloc.