La temporada del mosquit tigre fa setmanes que ha començat. De fet, Barcelona és la ciutat amb més informes validats de detecció d’aquests mosquits, sobretot en parcs i jardins de la ciutat, segons l’aplicació de Mosquito Alert.
Altres ciutats catalanes amb nivells elevats de detecció d’aquest insecte són Girona, Parets del Vallès, Balaguer o Caldes de Montbui.
new set of vector distribution maps has been published by VectorNet (@ECDC_EU , @EFSA_EU )
spread of invasive mosquitoes such as the tiger mosquito in europe further confirmed! #tigermosquito #invasivespecies #invasive #aedes #aedesalbopictus pic.twitter.com/fWRtyW3ojV— Avia-GIS (@AviaGIS) June 16, 2020
La pluja de la primavera n’incrementarà la cria?
Per reproduir-se, el mosquit tigre necessita aigua estancada i, segons Roger Eritja, l’entomòleg de Mosquito Alert, la densitat de població dels mosquits serà proporcional a la quantitat d’aigua que trobin. “Quan hi ha molts mosquits tigre sabem que hi ha hagut amb seguretat un espai inundat a les rodalia“, però no necessàriament ha de ser aigua de pluja.
Els objectes inundats són en la seva majoria d’origen artificial i poden omplir-se per motius naturals, com la pluja, o per l’acció humana. Eritja conclou que la pluja abundant de la primavera pot haver provocat, en alguns moments, la cria de més mosquits tigre, però que no és imprescindible perquè igualment disposen de l’aigua necessària per fer-ho. L’important per tenir-ne menys és que la gent buidi els estris amb aigua que hi pugui haver a l’exterior del seu habitatge, sigui quin sigui l’origen de l’aigua. “I que ho faci tot el veïnat alhora!”, afegeix.
Llocs inversemblants on crien els mosquits tigre
Segons els registres, els mesos amb una activitat més elevada de mosquit tigre són l’agost i el setembre, comença a augmentar de manera significativa al juliol i inicia el descens a l’octubre. Estem, doncs, a punt d’entrar a l’època de l’any en què comença a incrementar-se l’activitat del mosquit i a les cases cada dia se’n troben més, fins i tot en llocs impensables. Qualsevol indret susceptible de poder acumular aigua estancada és una zona sospitosa i més després d’una primavera plujosa com la d’aquest 2020.
L’aplicació Mosquito Alert, que fa seguiment del famós mosquit, n’ha localitzat en cendrers, rentavaixelles, testos, cubells de fregar i, fins i tot, en safates inferiors de cafeteres domèstiques. També a l’interior de vehicles, especialment els que tenen tapisseries negres, segons va explicar la temporada passada Frederic Bartumeus, director de Mosquito Alert i investigador d’ICREA, al programa ‘El matí de Barcelona’.
El mosquito tigre se mete dentro de nuestras casas sin que lo notemos. Basta con mirar estos ejemplos que te dejarán sin palabras. 👀
— Mosquito Alert (@Mosquito_Alert) June 22, 2020
Mesures i consells de l’ASPB
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) intensifica el control i la vigilància del mosquit tigre, des de l’abril fins al novembre. També s’incrementat l’atenció a les incidències ciutadanes, la informació, la divulgació i sensibilització ciutadana i la vigilància dels casos importats i autòctons de malalties transmeses pels mosquits, com ara el Zika, el dengue o el chikungunya. No pas la covid-19, ja que es descarta que el mosquit sigui portador del coronavirus.
Altres mosquits que també podran aparèixer al llarg de les properes setmanes en zones pròximes són el de la febre groga i l’Aedes japonicus.
https://twitter.com/Mosquito_Alert/status/1275021041438543872