Les mimoses floreixen aquests dies a Barcelona

La primavera astronòmica encara trigarà uns dies a arribar però, tal com sol ser habitual a Barcelona a partir de mitjans d’hivern, la vegetació urbana ja mostra els primers símptomes de proximitat. La bonança extraordinària del mes de febrer n’ha accelerat aquest procés i aquests dies són diversos els arbres que ja es troben plenament florits a la ciutat.

Els ametllers van iniciar la floració a finals de gener a Barcelona i es van mantenir totalment florits, de mitjana, fins a mitjans de febrer. Aquests dies les flors ja han caigut i han donat pas a les primeres fulles.

La prunera de fulla vermella

Ara és el torn d’altres espècies, que es troben al màxim de floració. Cal destacar, per exemple, les pruneres de fulla vermella (“Prunus cerasifera”),  un arbre nadiu del continent asiàtic que s’ha convertit en una espècie molt comuna a la ciutat de Barcelona. Es caracteritza per fulles de color granat i port modest, que normalment no sol passar gaire més enllà dels cinc metres.

El moment àlgid de la floració a Barcelona sol produir-se sovint durant el mes de febrer, malgrat que alguns anys s’esdevé a principis de març. Popularment es coneix amb el nom de “pissardi”, en honor a Pissart, un jardiner persa que el va portar a Europa l’any 1880 procedent de l’Iran.

Les seves dimensions, més aviat menudes, fan que sigui molt adequat en carrers estrets o en zones de dimensions reduïdes. En podem veure a tots els barris de la ciutat. N’hi ha, per exemple, a l’avinguda Meridiana, a la plaça de les Glòries Catalanes, al Parc de la Ciutadella, al Parc dels Jocs Olímpics, al carrer de Laforja, al Torrent de l’Olla, a la via Augusta, al carrer de Verdi o al turó de la Trinitat de Sant Andreu, entre molts altres.

Mimoses

Enguany les seves flors han esclatat amb força al llarg del mes de febrer i, aquests dies, encara es mantenen totalment obertes.

Les mimoses pertanyen al gènere de les acàcies i es caracteritzen per florir al bell mig de l’hivern. És un arbre nadiu d’Austràlia considerada una planta invasora en molts països a causa de la seva gran capacitat d’adaptació i colonització.

Hi ha diverses espècies de mimosa a Barcelona, per bé que la més coneguda és possiblement l”Acacia dealbata’, la mimosa comuna, que es caracteritza per tenir fulles compostes, lleugeres i de color verd clar que creen una mena de plomissol a la capçada, i per flors arrodonides que generen un perfum intens. 

La mimosa és un arbre fràgil, que es trenca fàcilment a causa del vent o pel pes de la neu. El seu port és menut en general, difícilment superen els 5 metres d’alçària.

És un arbre freqüent als jardins particulars de la part alta de la ciutat, per bé també s’empra com a arbre d’alineació en alguns carrers estrets.  D’acàcies en podem trobar en alguns carrers de Sants, a l’avinguda Mistral, a Gràcia, a la Gran Via de Carles III, a tocar de l’Estació del Nord i a molts parcs de Barcelona.

mimosa
Mimosa a l’Observatori Fabra

Les tipuanes perden les fulles

La tipuana  (“Tipuana tipu”) és una espècie nadiua de països com Bolívia, l’Uruguai, el Paraguai i del nord de l’Argentina. És un arbre molt abundant, per exemple, a la ciutat de Buenos Aires, per bé que des de fa força anys també ho és a Barcelona. A Barcelona sol arribar a alçàries compreses entre els 10 i els 15 metres, però al seu hàbitat natural pot arribar fins als 40 metres.

Es tracta d’un arbre curiós perquè es comporta com a caducifoli o perennifoli en funció de les condicions ambientals. A Barcelona, podríem dir que es comporta com un caducifoli que va una mica a deshora i conserva el fullatge bona part de l’hivern. Precisament, aquests dies, a principis de març, és quan aquest arbre es desprèn de les fulles, que cauen de forma massiva.

Les fulles noves apareixen entre finals d’abril i principi de maig, unes setmanes abans de la floració, una de les més espectaculars que podem contemplar a Barcelona.

Els plataners començaran a treure fulles a finals de mes

Els plataners es mantenen totalment despullats encara aquests dies, una estampa relativament recent enguany ja que no van perdre les fulles de forma total fins a finals de gener, a causa de l’absència de fredorades i d’episodis de vent entre finals de tardor i principis d’hivern.

Els desmais, presents en alguns parcs com el Parc del Centre del Poblenou, comencen a treure fulles des de fa alguns dies, i en unes poques setmanes ho faran també d’altres espècies com el lledoner, un dels arbres més nombrosos de la ciutat.

plataners Gran Via
Plataners encara plens de fulles el dia de Reis a la Gran Via. Foto: M. Cascante