llums nadal

La setmana vinent arriba Nadal. El temps es vol estabilitzar els propers dies i, ara com ara, tot fa pensar en un Nadal amb sol i un ambient més càlid del que és normal.

isobàric previst per al dia 24. font: Metoffice

Com sol ser el temps de Nadal a Barcelona?

Malgrat que en algunes ocasions el desembre ens porta llevantades o les primeres irrupcions d’aire fred de la temporada, el més habitual és la combinació d’altes pressions amb el pas de fronts atlàntics que arriben desgastats a Catalunya, especialment al litoral, i en alguns casos acompanyats de vents forts de ponent, com el que hem tingut en les darreres hores.

Estadísticament, la pluja sol ser poc habitual per Nadal a la ciutat: en els darrers 30 anys el dia de Nadal només ha plogut (>0,2 litres per metre quadrat) en sis ocasions a Barcelona (Observatori Fabra). L’any que va ploure més va ser el 2004, amb 11 litres.

El dia de Nadal més fred dels darrers 30 anys correspon al del 2001, amb una temperatura mitjana de només 2 ºC a l’Observatori Fabra. El més suau, el del 1995, amb una mitjana de 15,8 ºC en aquest punt elevat de la ciutat.

Convé no oblidar, però, l’excepcional i gran nevada del dia de Nadal del 1962, un dia històric en meteorologia.

Nadal: sol, boira i temperatura suau

Tot i que encara queden alguns dies per Nadal, els mapes comencen a coincidir en un Nadal sense complicacions. Mapes a la mà, Nadal es presenta amb l’anticicló literalment al damunt, cosa que garantirà un ambient assolellat al Pirineu, costa i prelitoral i boires que podran ser persistents a l’interior i el pla de Lleida.

Ara com ara sense pluja enlloc del territori i amb unes temperatures clarament més altes del que seria usual per a aquestes dates, tot i que a Barcelona baixarà la màxima que quedarà al voltant dels 16 graus gràcies als vents més frescs que bufaran de llevant.

Evolució propers dies a Barcelona

De Sant Esteve a Cap d’Any: menys suavitat

La temperatura dels dies posteriors a Nadal es preveu igualment superior a la mitjana climàtica.

El pronòstic indica que no hi haurà pluja durant tota la setmana vinent i sempre amb temperatures clarament per sobre de la mitjana, com a mínim fins al 5 de gener