anomalia de temperatura dels mesos de desembre, gener i febrer. Font: NOAA

L’hivern meteorològic començarà el proper 1 de desembre i s’allargarà fins al 28 de febrer del 2021. Tres mesos en què els amants de la meteorologia busquen fred i neu. Però el cert és que ens hem de remuntar al 2018 (sobretot al febrer i al març) per poder parlar d’un hivern amb cara i ulls. Els mapes a llarg termini tornen a apuntar un hivern similar al de l’any passat: un hivern sense hivern.

Els models estacionals coincideixen

Tant el model Europeu (ECMWF) com el model americà (CFS-NOAA) apunten el mateix escenari. Un altre hivern sense fred. I no només a casa nostra, sinó, en sincronia amb el que va passar l’any passat, a tot el continent europeu.

Anomalia de temperatura dels mesos de desembre, gener i febrer. Font: NOAA

El model americà marca que novament seria el nord del continent, els països de l’est i Rússia els indrets on la irregularitat quedaria més alterada, amb registres que, mapes a la mà, apunten possibles anomalies de més de 3 ºC a Rússia en el període comprès entre el desembre i el febrer. Tot i les dades, quedarien encara lluny dels més de 6 ºC d’anomalia del darrer hivern.

Anomalia de temperatura per gener. Font: ECMWF/METEOCAT

El model europeu indica un escenari molt semblant pel que fa a les temperatures. A més a més, tots dos models coincideixen a accentuar aquesta anomalia especialment el mes de gener, amb irregularitats que podrien superar els 4 ºC a Rússia i sempre apostant per un escenari més càlid del que seria habitual al conjunt català.

Dels tres mesos, tots dos models indiquen que el mes de febrer és el que més probabilitats té de tenir un comportament normal a Catalunya, però sempre dins d’un context inequívocament càlid a la resta del continent.

Cal dir en aquest sentit que l’encert dels models estacionals en matèria de temperatura va ser gairebé perfecte durant el darrer hivern.

Més discrepàncies pel que fa a la pluja

Pel que fa a les precipitacions no hi ha unanimitat, per bé que hi ha una certa sincronia en el fet que aposten per un hivern (en el millor dels casos) amb una pluviometria simplement normal.

Anomalia trimestral de pluja de desembre a febrer. Font: NOAA

Si bé és cert que en còmput global no s’esperen grans precipitacions, el cert és que el model Europeu (ECMWF) apunta la possibilitat d’un desembre plujós i ajustat a una temperatura força normal a les nostres contrades. 

Anomalies de temperatura i pluja per al desembre. Font: ECMWF/METEOCAT

Malgrat tot, cal recordar que la fiabilitat d’aquest tipus de pronòstics és molt limitada i, si bé és cert que l’hivern passat l’encert va ser majúscul pel que fa a la temperatura, el cert és que no van ser capaços d’ajustar-se bé la precipitació. L’any passat apostaven també per un hivern sec i tots tenim al cap el record de la borrasca Gloria, un temporal històric que va deixar autèntics aiguats a casa nostra.

El marge per a l’error és evident, però les tendències inicials no són gaire esperançadores per als amants del fred, la pluja i la neu.