Miquel Buch

El Departament d’Interior revisarà si els Mossos d’Esquadra van actuar “de forma inadequada” en la retirada de llaços grocs d’algunes escoles i edificis públics de la Generalitat. Així ho ha dit el conseller d’Interior, Miquel Buch, en resposta a les crítiques per part del sector educatiu.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Quin és el significat del llaç groc?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/significat-llac-groc/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

En un fil a Twitter, Buch ha dit que els Mossos van actuar en més de 2.700 centres docents de la Generalitat en compliment de les ordres de la Junta Electoral Central, que va demanar retirar tots els símbols dels edificis públics del Govern català que no garanteixin la “neutralitat institucional”.

Sobre les queixes per les actuacions policials, el conseller reconeix que podria haver-se actuat inadequadament, però ho atribueix a casos minoritaris davant la “professionalitat” demostrada en la resta d’actuacions de la policia catalana. Malgrat tot, assegura que s’investigaran les actuacions fetes per garantir la contenció i la proporcionalitat.

Buch critica que es creïn “polèmiques internes”

Miquel Buch ha suggerit que els que comparteixen “els mateixos valors i projectes de país” posin “èmfasi en l’origen de la simbologia que la JEC ha volgut que desaparegui dels espais públics: l’existència d’exiliats i presos per motius de consciència”.

“No permetrem que intentin fixar-nos el camí externament atiant polèmiques internes”, ha afegit el conseller d’Interior. Ho diu després de la polèmica de les pancartes a la façana del Palau de la Generalitat. Ara, l’edifici mostra un cartell amb el missatge “Llibertat d’opinió i d’expressió”.

Torra sobre els Mossos: “Actuen com a policia judicial”

El president de la Generalitat, Quim Torra, també s’ha referit a la retirada dels llaços grocs per part dels Mossos. Abans d’un acte de precampanya de Junts per Catalunya a Sabadell, Torra ha tingut un cara a cara amb membres del Comitè de Defensa de la República (CDR) d’aquest municipi, que li han retret l’actuació policial amb els símbols. El president els ha recordat que els Mossos “també actuen com a policia de la justícia espanyola”.

En aquest sentit, Quim Torra els ha reclamat anar “tots a l’una” i els ha recordat que la situació “és complicada” per als presos, “exiliats” i les estratègies dels diferents partits.

Quim Torra a Sabadell