Barcelona ha estat guardonada per les accions de prevenció de la contaminació marina als premis de la Setmana Europea de Prevenció de Residus. D’una banda, el jurat ha valorat el projecte Repte beure sense plàstic, impulsat per les entitats de la xarxa Barcelona + Sostenible amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. De l’altra, han premiat la iniciativa municipal Aquí comença el mar.

És la 12a edició d’aquests premis, que tenen per objectiu reconèixer les millors iniciatives relacionades amb la prevenció de residus. En total, es van seleccionar com a finalistes 16 accions entre 84 projectes presentats en les diferents categories.

Repte #beuresenseplàstic

Els plàstics d’un sol ús, amb una vida útil molt curta, poden convertir-se en agents contaminants. Per aquest motiu, el repte #beuresenseplàstic ha volgut buscar la complicitat d’organitzacions, entitats, empreses i administracions per eliminar els gots, les ampolles o les canyetes de plàstic d’un sol ús i reduir de forma notable aquest tipus de residus.

Aquí comença el mar, no hi llencis res

L’any passat, al litoral barceloní es van recollir 20 metres cúbics de residus flotants a l’aigua. De fet, aquest dissabte, l’Ultra Clean Marathon va eliminar de les platges barcelonines quasi una tona de residus. Per això, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar la instal·lació d’un centenar de plaques informatives en diversos punts de la ciutat amb el missatge: “Aquí comença el mar. No hi llencis res”.

L’acció també s’ha donat a conèixer a través de la xarxa Escoles + Sostenibles, perquè els infants també puguin obrir reflexió sobre els hàbits quotidians que tenen un impacte directe en el medi ambient.