temperatura màxima dijous 22 juliol 2021
temperatura màxima prevista per dijous 22 de juliol a les 16h pel model Harmonie de l'AEMET. Font: AEMET

Som davant del que es presenta com el pic de calor més important d’aquest 2021 fins ara. Aquest dijous la temperatura podrà superar els 40 ºC en alguns indrets.

Els 40 ºC, més que probables al pla de Lleida

Previsió del temps per aquest dijous, 22 de juliol, a Catalunya

Dijous de sol contundent arreu sense excepcions. Pot aparèixer algun núvol inofensiu al Pirineu i algun núvol baix a la costa Daurada però sempre amb un domini aclaparador del sol.

La notícia serà evidentment la temperatura, altíssima i probablement assolint la màxima anual a moltes comarques, si més no, del que s’ha registrat fins ara aquest 2021.

S’esperen 39/41 ºC al pla de Lleida i alguns indrets propers a la vall de l’Ebre, però també es podran fregar els 40 ºC al prelitoral de Girona, amb el mercuri empès pel vent de garbí reescalfat.

Previsió del temps per aquest dijous, 22 de juliol, a la regió metropolitana de Barcelona

En el cas de Barcelona i la seva àrea metropolitana també s’espera un pic de calor important.

A Barcelona ciutat s’esperen màximes de 32 a 35 ºC. Les més altes es donaran als barris de muntanya i Collserola.

A la resta de la regió metropolitana, moltes ciutats superaran els 36/37 ºC al prelitoral i alguna raconada podria superar fins i tot els 38 ºC, sobretot al Vallès Oriental i el nord del Baix Llobregat.

Pic de calor general a tot el territori

Les temperatures seran dignes d’onada de calor, amb superacions dels llindars que estipulen aquesta denominació.

Tot i que encara no és segur, és probable que no es pugui parlar estrictament d’onada de calor, atès que és possible que no se superin els llindars establerts durant tres dies consecutius.

Avís de calor emès pel Meteocat per aquest dijous, 22 de juliol

Malgrat tot, tant el Servei Meteorològic de Catalunya com l’Agència Estatal de Meteorologia han emès avisos per la gran calorada prevista per a demà.

El Meteocat avisa de la possibilitat que se superin els 38/39 ºC a bona part de les comarques del pla de Lleida i la Catalunya central i els 37 ºC al prelitoral de Girona.

Avís de calor emès per l’AEMET per aquest dijous, 22 de juliol

L’Agència Estatal de Meteorologia, en la mateixa tònica que el Meteocat, avisa de la possibilitat de superar els 39 ºC a ponent, els 37 ºC en algunes valls del Pirineu i els 36 ºC a les comarques de Girona.

Atents divendres amb les màximes desfermades a l’Alt Empordà

Malgrat que moltes màximes s’anotaran dijous, divendres encara farà molta calor arreu del territori, tot i que ja no se superaran els valors de dijous a la majoria de comarques.

L’excepció seran alguns indrets de les comarques gironines, sobretot a l’Alt Empordà i el nord del Baix Empordà, on les màximes podrien ser entre cinc i sis graus superiors a les de dijous i superar la marca dels 40 ºC.

La causa en serà el vent del sud i de garbí, reescalfat i enèrgic entre el cap de Begur, les Alberes i el Cap de Creus.

Dissabte el descens tèrmic també s’estendrà en aquest àmbit.

Diferència entre les màximes de dijous i les de divendres. Font: AEMET

Com combatre la calor?

No sembla que hagi de ser un pic de calor especialment durador, però sí intens. A Barcelona ja divendres anirem de baixa, però la calor es podria accentuar encara més a les comarques de Girona

Aquí teniu alguns consells per fer que la calor sigui una mica més suportable.

  • A casa

Per evitar que la casa se sobreescalfi, cal abaixar les persianes quan toca el sol i obrir les finestres de nit. És recomanable utilitzar un ventilador o aire condicionat. També ens podem refrescar amb una dutxa o amb tovalloles mullades i beure aigua fresca sovint.

  • Al carrer

Cal evitar sortir de casa a les hores de més calor. Caminar sempre que es pugui per l’ombra, portar roba lleugera, preferiblement de cotó, i una gorra o barret. És recomanable dur una ampolla d’aigua i beure’n sovint i mullar-nos la cara. Si ens aturem a descansar, que sigui en un lloc fresc o un espai climatitzat.

  • Àpats

S’aconsella fer àpats lleugers, que no siguin gaire calents ni aportin massa calories (salses, arrebossats i fregits). Són recomanables els aliments rics en aigua, com les fruites, verdures i hortalisses, que ajuden a recuperar les sals minerals que perdem amb la suor. També cal beure aigua i sucs al llarg del dia i evitar les begudes alcohòliques.