Només fa sis anys que l’Ajuntament va localitzar i desenterrar el Pont dels Tres Ulls, tot un símbol de la Trinitat Nova, però ara ja costa de trobar-lo entre la vegetació de la serra. Aquest tram d’aqüeducte torna a amagar-se entre les canyes i matolls; fins i tot a dalt d’una de les tres voltes hi ha diversos grafits damunt la pedra.

L’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris lamenta que el pont hagi quedat oblidat per les administracions. “Al final, tot aquest projecte faraònic ha caigut —comenta Arnaldo Gil, membre de l’entitat—. La vegetació i la terra estan menjant-se’l de nou i acabarà desapareixent. I el que queda del Pont dels Tres Ulls al descobert ja s’ha vandalitzat“, conclou.

Les restes d’un antic aqüeducte

El Pont dels Tres Ulls és com es coneix popularment el tram d’aqüeducte de Montcada Alta, una infraestructura iniciada el 1893 que mai no va arribar a entrar en servei. Tot i això, es va convertir en tot un símbol, perquè des d’un emplaçament elevat es feia visible des de tot el barri. També destacava per l’aspecte, amb tres grans forats circulars, que van donar nom a l’aqüeducte. A la dècada dels 70, el pont es va enterrar perquè es considerava perillós per la seva alçària.

Un projecte “faraònic” per recuperar el pont

L’any 2015 l’Ajuntament de Barcelona el va desenterrar parcialment, dins un projecte molt ambiciós per recuperar i dignificar aquest tram de serra entre la Trinitat Nova i Torre Baró. “La idea va sorgir quan es va inaugurar el Castell de Torre Baró com a equipament —recorda Gil—. Des de l’arxiu vam parlar amb l’arquitecte en cap de l’Ajuntament i li vam explicar l’existència del pont. Es va interessar i el van localitzar amb un georadar, el van desenterrar i van obrir un camí per accedir-hi“, explica. Amb el temps el camí ha desaparegut per la vegetació.

L’arxiu considera que cal recuperar l’antic aqüeducte, com a un element intermedi d’un itinerari entre el Castell de Torre Baró i la Casa de l’Aigua. Aquesta proposta va entrar dins els pressupostos participatius, però no ha passat a la fase de votació final. Per ara, el districte no té prevista cap actuació. Per això, l’arxiu demana que si no es pensa recuperar en breu el Pont dels Tres Ulls, l’Ajuntament el torni a tapar per evitar que es malmeti.