pont desembre 2022
Mapa de la temperatura a 1.500 metres per a dilluns. Font: IFS/ECMWF

Estàs pensant en quin temps farà pel pont de desembre 2022 a Barcelona i Catalunya? Amb el mes de desembre ja començat, de ben segur que tens els ulls posats en els dies festius del 6 de desembre i el 8, amb motiu del Dia de la Constitució i la Puríssima. Els mapes fa dies que paren una mica bojos: els costa decidir-se per una situació meteorològica clara a mitjà termini. Amb l’anticicló lluny de casa nostra i la circulació de baixes pressions a la vora hi ha diversos escenaris de temps possibles la setmana vinent. Això fa que la incertesa de la previsió del temps sigui molt elevada.

A continuació t’expliquem què se sap, fins ara, de la previsió per al pont de desembre 2022 a Barcelona i Catalunya.

Força tranquil·litat just començar el pont

La setmana és probable que comenci força tranquil·la, després d’un cap de setmana que es presenta variable i amb la possibilitat d’alguns plugims de cara a diumenge. Sens dubte, dilluns serà el dia amb menys opcions de pluja.

El fred també es farà notar, sobretot de bon matí i a l’interior. Les glaçades seran generalitzades als Pirineus, al Prepirineu i n’hi haurà en algunes fondalades de la depressió Central.

Temps més regirat a partir de dimarts, però amb molta incertesa

A partir de dimarts, cada model hi diu la seva. En la darrera actualització dels models indiquen que dimarts i dimecres hi hauria nuvolositat variable, a estones abundant. Tot i això, de moment sembla que, de pluja, ben poca.

El model americà es decanta per fer arribar una pertorbació entre dijous i divendres que podria anar acompanyada de vent de llevant i deixar una ploguda prou extensa. Posteriorment, s’imposaria el fred cent per cent hivernal.

Per contra, el model del centre europeu fa passar la depressió pel nord dels Pirineus, fet que implicaria una situació de vent més aviat aponentat. Això portaria un o dos dies de variabilitat, però amb poca precipitació fora del vessant nord dels Pirineus. Per tant, aquests dos models dibuixen escenaris ben diferents.

En el que sí que es posen d’acord tots dos és a fer minvar el fred entre dimarts i dimecres. La presència de núvols durant les hores nocturnes restringirà les glaçades als Pirineus i a punts del Prepirineu, però difícilment n’hi haurà fora d’aquest sector.

Gens clar com acabarà el pont

El fet que l’anticicló se situï lluny de Catalunya, que permet l’arribada de pertorbacions, fa que la incertesa en la previsió del temps sigui molt marcada. Tant és així que per a la recta final del pont no és gens clar què passarà.

Caldrà anar seguint amb atenció les diverses actualitzacions dels models meteorològics per afinar la previsió.

Trobaràs tota la informació actualitzada al web de betevé el temps.