falciot ballester

El falciot ballester, és el falciot més gran que vola al cel de Barcelona durant aquesta època de l’any, ja que ara ja no hi ha falciots negres. Aquests dies, amb valors molt alts de PM10 a causa d’una intrusió de pols sahariana, els falciots han hagut de modificar l’altura del seu vol perquè la pols atmosfèrica els impedeix caçar.

L’ornitòleg Ricardo Ramos admet que “el temps és una element primordial que determina diàriament el comportament dels éssers vius que habiten al planeta”.

El vol baix dels falciots propicia caigudes i xocs

En Xavier Riera, ornitòleg de l’Instiut Català d’Ornitologia, explica que a Barcelona, en altres èpoques de l’any hi volen tres espècies de falciot, però ara només ho fa el ballester. Els altres són el falciot negre (Apus apus), el falciot pàl·lid (Apus pallidus) i el ballester (Tachymarptis melba).

El nom científic del falciot ballester, apòdids, significa que no tenen potes (en realitat sí que en tenen, però molt curtes) ja ens dona algunes pistes de la dificultat que tenen per alçar el vol un cop cauen a terra. D’aquesta manera, en dies com els d’avui en què hi ha molt mala visibilitat atmosfèrica, és fàcil que els falciots caiguin a terra perquè topen amb algun element urbà i aleshores tenen greus problemes per tornar a emprendre el vol: “Quan cauen a terra no poden enlairar-se perquè tenen les potes curtes en comparació amb les ales grans”. Les ales topen amb el terra quan intenten aixecar el vol i cal agafar-los i impulsar-los cap amunt perquè puguin tornar a volar.

Riera també explica que les partícules de pols els dificulten alimentar-se. Els falciots cacen insectes a l’aire amb el bec obert i s’empassen tot el que hi hagi en aquell moment a l’atmosfera, per tant, “l’impediment visual també els dificulta caçar“.

Un altre ocell que també té dificultats per volar aquest dies són les orenetes, amb l’afegit que les orenetes no són capaces de volar tants quilòmetres com els falciots. De fet, els falciots poden volar molt lluny i desplaçar-se centenars de quilòmetres per caçar i alimentar els seus polls, que de retruc tenen la capacitat de poder estar uns quants dies sense menjar res esperant el retorn dels pares.

La pluja, un altre impediment

La pluja i l‘entrada d’una massa d’aire, de component nord, aturarà l’arribada de pols del nord d’Àfrica facilitarà que hi hagi moviment de masses d’aire i que pugui millorar la qualitat de l’aire a Barcelona. Per contra, la pluja tampoc no ajudarà els ocells ja que les ales dels mosquits, principal aliment dels ocells, s’humitegen i els pesen més. Per aquest motiu volen més baix i, en conseqüència, els ocells també han de volar més baix per alimentar-se.

Les condicions atmosfèriques del cap de setmana seran clarament millors per la vida ornitològica de la ciutat.