Foto: Tristan Ferne

La població de tudó (“Columba palumbus”) està en clar augment a Barcelona, segons les dades de seguiment de l’Institut d’Ornitologia de Catalunya (ICO).

Es tracta d’un ocell, tipus colom, però una mica més gran. Presenta unes inconfusibles taques blanques als dos costats del coll i a la part superior de les ales. Té plomes de color gris al dors i la cua acostuma a tenir una banda negra. El bec del tudó és ataronjat i té les potes són vermelles. Els dos sexes presenten el mateix color, els joves, però, tenen uns colors més apagats i no disposen de les taques blanques del coll.

Alguns ciutadans s’hi han fixat, com el periodista Andreu Farràs, que al matí d’aquest dijous feia aquesta pregunta.

El tudó cria a Barcelona des del 1996

Marc Anton Recasens, ornitòleg de l’ICO, explica que la colonització del medi urbà per aquesta espècie al centre d’Europa va començar al segle XIX, però a Barcelona no és fins a l’any 1996 que hi ha la primera dada de cria documentada.

El programa de Seguiment d’Ocells Comuns de Catalunya, d’aquesta entitat, posa de manifest que el tudó ha incrementant molt la seva població a la ciutat durant els darrers anys, concretament, s’ha multiplicat per quatre entre 2005 i 2019. Es tracta d’una magnitud major que a la resta de Catalunya i s’ha catalogat com una espècie de preocupació menor.

El motiu d’aquest creixement és, segons Anton, un canvi d’hàbits en l’espècie que s’acostuma a la ciutat, on hi ha trobat tot el que necessita: arbres grans on posar el niu i menjar en abundància, sobretot en la vegetació dels parcs i jardins, però també en les restes de menjar que anem deixant la població, voluntàriament o no, per tot arreu.

Per contra, l’ornitòleg Ricardo Ramos, assegura que el tudó es va establir a la ciutat ja fa molts anys i fa moviments dins de la ciutat per motius tròfics. Per exemple, assegura que al Parc de Diagonal Mar n’ha minvat la població durant aquest hivern i apunta que, segurament és perquè s’han mogut a d’altres punts de la ciutat.

On observar el tudó a Barcelona?

El tudó és un dels ocells més fàcils de veure a la ciutat. Anton apunta que “potser és més fàcil d’observar en parcs i jardins, però també en carrers arbrats i grans avingudes, sovint als arbres, però tampoc no dubta a baixar a terra a menjar sobre l’herba”. És fàcil veure’n al Parc Natural de Collserola, als Tres Turons i Montjuïc, mentre que resulta més difícil de veure a l’Eixample i Ciutat Vella.

Fins fa poques dècades, a Catalunya, el tudó era una espècie típica de boscos i conreus mediterranis, que no es deixava veure gaire a les ciutats. Avui dia s’avalua la població de tudó al voltant de 2.800 parelles, segons les dades de l’atles dels ocells nidificants de Barcelona de l’ICO.