pluja de fang

Venen mals dies per fer la bugada i estendre-la a l’aire lliure. Encara que dimarts i fins al vespre de dimecres no plourà gaire, per poc que ho faci ho deixarà tot brut de fang.

A finals de la setmana passada es va iniciar una nova intrusió de pols d’origen saharià que va tornar a deixar-ho tot empastifat d’un polsim vermellós a molts punts del centre i el sud de la península Ibèrica. Des de llavors, la concentració d’aquestes partícules s’ha mantingut força elevada, també a Catalunya, motiu pel qual fa uns dies que veiem el cel enterbolit.

Calitja fins a mitjans de setmana

L’ambient tèrbol es mantindrà ben bé fins dimecres. A partir de dijous, l’arribada d’una pertorbació escombrarà la pols i l’aire quedarà molt més net. Això vol dir que tota la pluja que caigui fins dimecres al final del dia podrà anar acompanyada de fang.

Dimarts, la nuvolositat serà força abundants i al llarg del dia poden caure quatre gotes o algun plugim dispers. Tot sembla indicar que no passarà de mullar el terra i que seran més probables a l’interior de la regió metropolitana, no tant a la costa.

No cal dir que es mantindrà la visibilitat regular a causa de la calitja.

La tongada de pluja més destacable, entre dimecres i dijous

Entre dimecres i dijous a primera hora és quan hi podria haver l’episodi de pluja més destacable de la segona quinzena de març a Barcelona. De moment, no sembla que s’hagin d’acumular registres gaire per sobre dels 10 l/m2, però aquesta pluja ajudarà a fer minvar la sequera que encara no ens hem tret de sobre.

Dimecres de bon matí hi haurà una primera tongada de ruixats. A mig matí la pluja s’aturarà, i podrà tornar a ploure a partir del vespre i fins a la matinada de dijous.

Els ruixats de les darreres hores de dimecres serien d’aigua més neta. Per poc que plogui amb alegria ajudarà a netejar una mica tot el que hagi quedat brut.

L’entrada de vent de nord, amb l’arribada d’una massa d’aire d’origen àrtic que podria arribar a finals de setmana, serà l’estocada final a dues setmanes de núvols abundants i polsim saharià.