descens temperatura i pluja abril
font: windy.com

El sol i la caloreta que tenim per Setmana Santa tenen els dies comptats. La setmana vinent s’insinua un retorn de la fresca i la possibilitat de pluja en un episodi que ens encaminarà cap a una setmana molt dinàmica, Sant Jordi inclòs.

La bonança té les hores comptades

L’episodi càlid que ens va portar màximes de fins a 26 ºC dissabte ha començat a anar de baixa al llarg de diumenge, jornada en la qual les màximes s’han situat entre els 20 i els 22 ºC.

La temperatura continuarà baixant lleugerament dilluns, amb màximes a l’entorn dels 19 o 20 ºC.

Una borrasca mediterrània a mitja setmana

Un sistema frontal poc actiu canviarà el decurs del temps de la propera setmana. El cert és que el front en sí no comportarà un episodi de pluja, però sí que obrirà les portes a un descens de la temperatura i a l’entrada d’aire fred atlàntic directe cap a la Península, on es formarà una borrasca profunda a l’entorn de les Balears a mitja setmana.

Una profunda borrasca podria complicar el temps dimecres 20 d’abril. Font: Meteociel.fr (GFS)
font: ECMWF

El model europeu de previsió indica ja una temperatura clarament per sota de la mitjana (tonalitats blaves) a tota la Península Ibèrica i bona part de la conca mediterrània per a la setmana del 18 al 25 d’abril del 2022

A hores d’ara, s’entreveu una clara reculada de la temperatura que ens durà un ambient una mica més fresc del que seria habitual per a aquestes dates durant un període de temps que podria ser força dilatat.

Les borrasques…encara per veure l’on i el quan

I el quid de la qüestió: on i quan es formaran les borrasques i de quina manera ens podran afectar o no.

Ara mateix, i encara amb certa incertesa, s’entreveu un possible episodi de pluges per mitjans de la setmana vinent, entre dimarts al vespre i dimecres. Malgrat tot, aquest pronòstic encara podria variar.

El model europeu de previsió indica també que la setmana del 18 al 25 d’abril serà més plujosa del que seria habitual (tonalitats verdes) especialment al nord de la Península, Catalunya inclosa.

font: ECMWF

No sembla pas que hagi de ser l’únic moment de la setmana vinent en què podrem veure ploure. Són molts els mapes que indiquen que l’atmosfera quedarà tocada i que, com a mínim, la inestabilitat clàssica primaveral ens acompanyarà alguns dies més, fins i tot sense poder descartar que pugui ploure pel Sant Jordi d’enguany.

Sigui com sigui, les altes pressions i l’estabilitat sembla que quedaran lluny de casa nostra i que arriben dies de mirar el cel i estar pendents del pronòstic.

La propera tongada de pluja i fresca serà probablement a mitjans de setmana però la inestabilitat podria continuar força dies més enllà.