boletaires
Foto: Lourdes Casademont (ACN)

(ACN) Les previsions meteorològiques fan preveure una temporada “bona” de bolets amb una producció mitjana d’entre 50 i 60 kg per hectàrea. La pluja i les tempestes de finals d’estiu han salvat la temporada: “Si no hagués plogut, no estaríem collint absolutament res”, assegura a l’ACN l’investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Juan Martínez, que fa anys que estudia aquests fongs. Tanmateix, Martínez recorda que les tempestes han estat molt localitzades i per això “cal fer una feina d’investigació prèvia per saber on ha plogut i anar-los a buscar allà”.

La pluja també ha fet avançar la temporada uns 15 dies. “S’han recuperat les dates de principis-mitjans d’agost, feia dècades que no passava”, ha subratllat.

Consells per no semblar un pixapins quan vas a buscar bolets
Aquest any, els Bombers de la Generalitat ja han treballat en una quarantena de recerques de boletaires perduts o accidentats

Tot i que aquest és el tercer any més sec del segle i es preveia una afectació en la producció de bolets, la pluja de finals d’estiu ha fet que “els fongs hagin estat molt ràpids i hagin aprofitat molt bé tota aquesta aigua”, afirma l’investigador del CTFC expert en micologia Juan Martínez. Així doncs, la temporada es preveu bona amb una producció “normal”.

Optimisme al Berguedà

L’afany dels bolets fa que, des de fa unes setmanes, les carreteres del Berguedà es col·lapsin de cotxes durant el cap de setmana. I això comporta resignació entre alguns berguedans, i optimisme entre aquells que es dediquen al turisme i a la restauració. Ramon Minoves, president de la Penya Boletaire de Berga, pronostica una temporada de bolets “bona” en aquelles zones on ha plogut més, sobretot al nord de la comarca.

El president de la Penya Boletaire de Berga defensa que tothom tingui accés al bosc per anar a buscar bolets, però ha fet una crida al civisme dels boletaires. “Alguna regulació se n’ha de fer, però no estem d’acord a prohibir-ho”, subratlla.

Guia del boletaire: el que has de saber abans d’anar a buscar bolets
Els bolets, comestibles o no, desenvolupen diverses funcions beneficioses al bosc. Collir-los malament, o arrencar-los perquè sí, pot perjudicar els arbres i l’ecosistema

El cep, el gran protagonista

Pel que fa a les espècies, Martínez ha indicat que aquest any el cep serà el rei de les collites. “Li encanta que hi hagi calor i aigua, i als Pirineus ha tingut precisament això”, ha subratllat. A més, tot fa preveure que també sigui una bona temporada per al rovelló. Al Ripollès, una de les zones on ha plogut amb més freqüència durant les darreres setmanes, ja han constatat aquesta tendència. Josep Comamala, boletaire i veí de Setcases, confirma que el cep ha sigut l’estrella d’aquesta temporada. “Com la sortida que va fer, no és gaire normal; he vist gent amb dos cistells plens de ceps i de rovelló, ara últimament n’ha sortit, però menys”, explica.