Estel fugaç durant els Gemínids. Joan Anton Català.

Com cada any al voltant de mitjans de desembre, els Gemínids es deixen veure a Catalunya. Els dies àlgids seran el 14 i 15 de desembre malgrat que tenen activitat entre el 4 i el 17 de desembre.

Els Gemínids es produeixen en un moment —en el moviment de translació de la Terra al voltant del Sol— en el qual la Terra passa per una zona de l’espai on es troben les restes del cometa 3200 Phaethon.  Aquestes restes, minúscules, són l’origen dels estels fugaços. Tenen mides de poc més d’un gra de sorra fina o, en el millor dels casos, d’un pèsol. Entren a velocitats de diversos milers de km/h i literalment es fonen quan freguen la nostra atmosfera i deixen empremta al cel.

És una pluja d’estels de les més importants de l’any, amb un nombre elevat de meteors per hora.

El moment àlgid: la matinada del 14 de desembre

La matinada de dimecres, 14 de desembre, es preveu que sigui el moment àlgid d’aquesta pluja d’estels, amb una taxa màxima observable a l’entorn dels 120/150 meteors per hora. El radiant es produeix cap a la constel·lació de Bessons, per tant convé mirar preferentment entre el sud i l’oest.

També serà un bon moment la nit i matinada de dimecres a dijous.

La constel·lació de Bessons s’observarà cap al sud-oest de matinada. Font: Stellarium

La Lluna i els núvols en dificultaran la visió

La Lluna es trobarà un 71 % il·luminada dimecres de matinada i un 61 % il·luminada el dia 15 de desembre, motiu pel qual caldrà aprofitar els moments en els quals no hi sigui present —durant les primeres hores de foscor— per fer l’observació dels estels fugaços.

Malauradament, els núvols també faran la guitza als observadors. Tot i algunes clarianes, les nuvolades seran les grans protagonistes de la nit i la matinada de dimarts a dimecres, així com també ho serà en alguns moments la pluja.

La nit i matinada de dimecres, 14, a dijous, 15, es preveu també insegura, però amb algunes estones més de cel clar. Caldrà confiar en les clarianes o bé intentar-ho els dies 16 i 17 de desembre, els darrers en els quals es podran veure els estels fugaços.