Font: Alfons Puertas

Un cop acabat el mes de novembre és el moment de fer-ne balanç. El Servei Meteorològic de Catalunya el qualifica com a “molt plujós al litoral central”. Això ha estat pel pas de pertorbacions mediterrànies, que han aportat molts dies amb vent humit, majoritàriament de sud-est.

Registres de pluja del mes de novembre, segons el Meteocat

A més, des de l’ens públic, també es qualifica el nombre com a càlid. Si analitzem les dades de l’Observatori Fabra també corroborem aquesta versió.

L’Observatori Fabra recull més de 200 l/m2 al novembre

Segons les dades de l’Observatori Fabra, aquest novembre s’han recollit 208 l/m2 a la ciutat, quan els valors habituals per a aquest mes són d’uns 65 l/m2 i els valors mitjans anuals són de 600 l/m2. Per tant, podem dir que aquest novembre ha plogut més del triple del que plou en un any “normal”.

A més, cal tenir en compte que l’any 2018 ja és el segon més plujós de la sèrie climàtica de l’Observatori Fabra 1914-2018, amb 983,2 l/m2, darrere de l’any 1971. Aquest fet s’explica perquè també venim d’un mes d’octubre en què ja va ploure el doble del que és habitual. El setembre també va ser plujós, de fet, va ser al setembre quan vam assolir el valor mitjà de pluja anual.

L’estiu tampoc no va quedar enrrere pel que fa registres de pluja, malgrat ser els mesos de l’any menys plujosos.

Pausa de pluja per començar el desembre

Aquest inici de desembre serà anticiclònic i no plourà. Els mapes del temps preveuen una entrada freda a partir del dia 10. Caldrà seguir com arriba aquest aire fred, però fins llavors es preveu una temperatura per sobre de la mitjana climàtica. A partir del dia 14 i durant bona part de la segona quinzena del mes es podria reactivar la pluja.

Gràfica de previsió tèrmica i pluviomètrica de diferents models meteorològics.

Segons els models meteorològics de llarg termini es preveu un desembre amb valors per sota dels habituals pel que fa referència a pluja. Ho seguirem.

Podeu seguir les actualitzacions i el seguiment meteorològic a través dels nostres comptes a les xarxes socials @btveltemps.