Que fa anys que no plou el que seria habitual és un fet evident, i més si tenim en compte que en 31 dels darrers 39 mesos ha caigut menys pluja de la que toca. La sequera pluviomètrica és excepcional a Barcelona, però també a bona part de les comarques de Girona i Barcelona. Fa ben bé tres anys que no tenim grans pluges.

La irregularitat mediterrània

El sud-est de la península Ibèrica és la zona més àrida d’Espanya i Portugal. Indrets com Alacant, Múrcia i, especialment, Almeria, tenen una pluviometria pròpia de climes semidesèrtics i en alguns casos amb prou feines se superen, de mitjana, els 200 litres anuals.

Barcelona, amb 620 litres de mitjana, té un clima mediterrani, clarament més humit que aquestes zones del sud-est peninsular. Però la irregularitat del nostre clima fa que tinguem pics de pluja molt importants (com el del recent 2018) i moments d’escassedat excepcionals com el que patim ara mateix.

Fa dos anys que fem de Múrcia

Fa tres anys que no plou el que hauria de ploure. L’abril del 2020 es va tancar l’aixeta i en comptades ocasions hem tingut episodis dignes i generals de pluja.

Si analitzem les dades veurem com, en termes anuals, fa dos anys que Barcelona té la pluviometria característica del clima de Múrcia o Alacant. Dos anys seguits sense parar en què la pluja dels 365 dies precedents s’ha mogut entre els 300 i 400 litres, amb una mitjana irrisòria d’uns 330, gairebé clavada a la de Múrcia o Alacant.

Aquest fet, tant dilatat en el temps, ha comportat evidentment un descens de les reserves hídriques, però també un estrès hídric excepcional a una vegetació que està acostumada a les sequeres, però que amb una manca tan persistent por donar lloc a una alta mortalitat i decaïment de les zones més vulnerables.

Barcelona (mitjana climàtica)620 litres
Barcelona (anual d’abril 2021 a març del 2023)330 litres
Múrcia (mitjana climàtica)313 litres
Alacant (mitjana climàtica)311 litres
Barcelona (últims 365 dies fins al 31 de març del 2023)254 litres
Almeria (mitjana climàtica)200 litres

Si no plou, anem camí de fer d’Almeria

La sequera pluviomètrica ens va deixant dades cada cop més contundents i que, quan sembla que no poden empitjorar, encara s’agreugen més. Els 254 litres acumulats els darrers 365 dies queden cada cop més lluny dels registres típics de Múrcia (uns 310) i cada cop més a prop de la mitjana de la ciutat més eixuta de la península, Almeria, amb 200 litres de pluja anual i un clima semidesèrtic.

Encara lluny de la sequera de principis del segle XIX

La sequera és un mal endèmic de casa nostra i, de manera recurrent, visita Barcelona i Catalunya. Tot i que la sequera actual ja es pot catalogar d’excepcional, encara quedem lluny de la considerada “pitjor sequera de la història”, de principis de segle XIX.

Gràcies a les dades que va apuntar en el seu moment el doctor Salvà i tractades i facilitades després pel Meteocat, podem saber que entre el 1813 i el 1823 van haver-hi tot un seguit d’anys amb una pluviometria del tot escarransida amb molts registres anuals per sota dels 300 litres. En destaca l’any 1817, amb només 215 litres anuals, però encara trobem un període més eixut, el comprès entre l’octubre del 1816 i el setembre de 1817, amb només 159 litres de pluja caiguda (100 menys que en el període actual).

Amb aquestes dades, no és gens estrany que es conegui aquell any com ‘lo any de la fam’. La sequera va portar uns quants anys de males collites i això va causar una epidèmia de fam. També se’n va ressentir la higiene i una de les pitjors conseqüències va ser l’aparició d’un brot de pesta groga que va matar el 10 % de la població.

Brots verds a partir de dilluns de Pasqua?

La situació meteorològica no presenta grans pluges ni a curt ni a mitjà termini. Tot i que els models estacionals continuen apostant per una primavera amb una mica més de pluja de la que és habitual, el cert és que de moment hi ha poques perspectives que això pugui passar a curt termini.

Ara bé, alguns escenaris comencen a bellugar-se i, de fet, el model europeu comença a insinuar que la setmana de Pasqua, la que comença el 10 d’abril, podria ser plujosa a bona part de la Península, Catalunya inclosa.

Font: ECMWF

Falten molts dies i encara no n’hi ha cap certesa, però és veritat que alguna cosa sembla que vol començar a canviar. Ja veurem si s’acaba confirmant o no i què pot donar de si. Un únic episodi de pluges no faria res més que pessigolles a una sequera enquistada de fa anys. Que no ens falli l’abril.