El canvi climàtic ja es tradueix a Barcelona en pluges de gran intensitat, torrencials, com les del 17 d’agost, la del 6 i la del 12 de setembre, i com les d’aquest dimarts a Barcelona. El resultat són moltes zones de la ciutat inundades. Els experts alerten que la tendència és que cada vegada hi hagi aiguats en aquesta intensitat, amb pluges menys repartides al llarg de l’any, assegura la doctora en Ciències Físiques de la UB, Carme Llasat, experta en aquests fenomens.

Per la seva banda, el cap de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, Marc Prohom, un altre expert en la matèria, recorda que estem en un llarg període de sequera, tot i que aquest 2018 està resultant un any plujós. El context, però, és que cada vegada hi haurà menys quantitat d’aigua, i quan hi hagi precipitacions, serà en comptades ocasions a l’any i de forma torrencial. Preveu que el clima de Barcelona tendirà a ser el del nord de l’Àfrica.

Barcelona es prepara per pluges fortes

Les conseqüències d’aquestes pluges tan concentrades són, per exemple esllavissades, però també inundacions. Des de l’Ajuntament expliquen que un dels punts fonamentals és la construcció de dipòsits d’aigües fluvials. Ara per ara n’hi ha a la zona mitjana de la ciutat, que recull l’aigua que cau a la part alta, però ara cal construir dipòsits nous a les parts més baixes del litoral, on s’acumula més aigua i es pateixen més inundacions.

El comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha anunciat que s’aposta per reduir l’asfalt allà on sigui viable, perquè fa impermeable el terreny i fa que caigui amb força cap a les zones més baixes de la ciutat. Per contra, es vol incorporar més terreny permeable, amb parterres i zones de drenatge naturals, ja que el sòl drena aigua, encara que sigui de manera limitada. Ara per ara un 76 % del sòl barceloní és impermeable, mentre que el 1959 ho era un 40 %.

També s’ha centralitzat i robotitzat la neteja del clavegueram per detectar quins són els punts on no s’està drenant bé l’aigua i s’està ampliant el col·lector del Paral·lel, per millorar l’evacuació d’aigua de la zona.