mapa pluja divendres
Model de precipitació per divendres 3 al vespre. Font: Arome/ Meteociel

La pluja ho intenta, però de moment no se’n surt. Els diversos episodis “a priori” favorables per a les precipitacions han acabat deixant només les engrunes a Barcelona i l’entorn metropolità, a diferència d’altres sectors del territori, sobretot de l’extrem sud. Divendres al vespre s’entreveu una nova oportunitat per veure ploure a la ciutat.

Dijous, ruixats intermitents, però poc rellevants “a priori”

Els xàfecs han estat intensos de matinada en punts del sud del país, tot i que amb registres molt més modestos que els de dimecres, entre 10 i 20 litres a moltes comarques de la demarcació de Tarragona. La banda de pluja s’ha desfet a les portes de Barcelona, on tan sols hi ha acabat deixant algunes dècimes de litre.

Al llarg del matí de dijous han tornat a descarregar gotellades i algun ruixat a Barcelona per bé que, novament, han estat febles i irregulars. Només algunes dècimes, o un litre en el cas del Poblenou.

Durant la tarda es mantindrà la mateixa situació de temps canviant i encara força incert, amb alguns xàfecs inconnexes i intermitents. Les tempestes, en canvi, podrien descarregar amb forta intensitat en molts trams de la Costa Brava i afectar també algun sector del nord del Maresme i del Vallès Oriental.

Risc de pluja forta a darrera hora de divendres

Divendres tornarà a ser un dia insegur a Barcelona, per bé que tot fa pensar que al llarg del matí i el migdia hi haurà força ullades de sol.

A partir del migdia es gestaran nuclis de tempesta tot resseguint la serralada prelitoral que, de cara a la tarda i sobretot al vespre podrien viatjar cap al sud i arribar fins a la mateixa línia costanera, sobretot entre el delta del Llobregat i el Maresme. Els xàfecs podrien descarregar amb forta intensitat i no es descarta algun aiguat puntual.

Cap de setmana amb restes d’inestabilitat

Una lleugera inestabilitat en altura i el gir de vents de mar cap a terra faran que dissabte torni a ser un dia marcat pels núvols a la costa i per la possibilitat d’algun plugim o xàfec intermitent.

Diumenge, en canvi, el sol guanyarà terreny i la temperatura tornarà a assenyalar valors estiuencs a les hores centrals del dia.

Barcelona ha viscut el tercer estiu més sec des que hi ha registres de pluja

La irregularitat pel que fa a les precipitacions en un context de lleugera inestabilitat en altura és un fet habitual, més en un context mediterrani. El problema és que els boscos de Collserola i en general de tot el litoral i prelitoral central necessiten rebre pluja de forma immediata. El decaïment forestal es fa ja evident visualment a causa de la sequera acumulada al llarg de l’estiu i, sobretot, la que s’arrossega des de fa més d’un any.

Segons els registres de l’Observatori Fabra, entre el dia 1 de juny i el 31 d’agost s’han acumulat tan sols 25,1 litres per metre quadrat, un valor que representa el 26 % de la precipitació normal en la mitjana del període de referència 1981-2010, que és de 95 litres per metre quadrat.

La pluja és urgent. Per poc que plogui dijous serà un veritable regal caigut del cel pels boscos litorals.