El pas del temporal Gloria, primer, i després de la borrasca Filomena, ha acabat deixant molt tocades les platges de la ciutat. Tant, que la coordinadora de la direcció de platges de Barcelona, Patrícia Giménez, alerta que la situació és “desesperada” en alguns punts del litoral barceloní. La més perjudicada ha estat el tram de la duna artificial de la platja de la Mar Bella, que està tancada al públic.

Giménez calcula que calen 100.000 metres cúbics de sorra per recuperar l’estat de les platges, una arribada de sorra que depèn del Ministeri de Transició Ecològica i que, de moment, no es preveu. Segons ha explicat Giménez, la darrera vegada que l’executiu espanyol va fer arribar sorra a la ciutat va ser el 2010.

La borrasca Filomena ha causat una pèrdua de sorra generalitzada a tot el llevant de la ciutat i també danys al mobiliari urbà, com les passeres de fusta o algunes zones de dutxes, a més d’inundacions en alguns locals de la Barceloneta. El problema principal és que les platges no estaven en les condicions més òptimes, després del pas de la borrasca Gloria, l’hivern passat.

La Mar Bella, Llevant i la Nova Mar Bella, les més perjudicades

En el cas de la Mar Bella, bona part de la sorra no hi és i l’estructura de la duna artificial ha quedat al descobert. De moment, aquesta zona està tancada per evitar accidents. Preveient la possibilitat que hi hagi altres temporals abans de l’estiu, els responsables de les platges de Barcelona alerten del risc que no es pugui reobrir quan comenci la temporada de bany. De fet, com va avançar el programa ‘bàsics’, de betevé, la possibilitat de tancar alguns trams de platja és sobre la taula dels tècnics.

Una altra de les que n’han quedat força afectades és la platja de Llevant. En aquest cas, els tècnics creuen que es podrà obrir al bany, però alerten que caldrà reubicar serveis com les guinguetes o les dutxes per garantir l’espai als usuaris. El cas és força semblant al de la Nova Mar Bella, on també és possible que calguin canvis.

Per intentar frenar el deteriorament del litoral, l’Ajuntament va crear un grup d’experts que tornaran a reunir-se aquest mes de gener, ja amb propostes concretes sobre la taula. Giménez, però, recorda que les platges de la ciutat són gairebé totes artificials i que, per això, la sorra que hi arriba de manera natural és molt minsa.