Foto: Vicente Zambrano González

L’entorn marí de la platja de la Mar Bella és un dels més “humanitzats” de la ciutat. Està sotmès a grans pressions ambientals i ecològiques derivades de l’activitat humana i de les pràctiques del turisme, la pesca o els creuers. A més, les aigües que provenen del riu Besòs també suposen un greuge afegit. Aquestes són les conclusions principals de l‘informe SILMAR del 2021 que analitza les dades que provenen de l’estació marítima que es va instal·lar en aquest punt, l’any 2018 i que finança el centre comercial Diagonal Mar.

Tot i això, l’informe detalla que els darrers mesos, els impactes més rellevants han estat els efectes dels temporals de Llevant, donada “la menor incidència humana a la zona per la pandèmia”.

Més exposada a la contaminació que la costa de Platja d’Aro

Durant aquest darrer any, el projecte SILMAR ha posat en marxa un estudi pilot per analitzar la quantitat de micropartícules plàstiques presents al litoral català. I una de les conclusions és que la platja de la Mar Bella està més exposada a la contaminació en comparació amb la costa de Sant Feliu de Guíxols – Platja d’Aro. En total, en aquesta platja barcelonina s’han trobat 116 partícules plàstiques per cada metre cúbic d’aigua de mar.

Malgrat tot, una de les conclusions positives és que s’han detectat un total de 286 espècies marines a la zona de l‘espigó de Bac de Roda. Això suposa un 10 % més d’espècies catalogades respecte al darrer cens, que es va fer l’any 2020.