papallones platja

Un nou informe del programa de seguiment de papallones a l’àrea metropolitana de Barcelona revela uns resultats inesperats: les platges metropolitanes no només tenen papallones, sinó que la comunitat que hi viu és diferent de la dels parcs i, per tant, les platges actuen com a reserves de determinades espècies de papallones.

Segons l’Observatori Metropolità de Papallones (mBMS, Metropolitan Butterfly Monitoring Scheme), algunes espècies que als parcs no són les dominants a les platges esdevenen les més abundants i això fa que aquests espais costaners siguin especialment importants per a la conservació de la biodiversitat a la regió metropolitana de Barcelona.

Les platges, clau per a la conservació

“Les condicions ambientals de les platges són molt extremes, per la qual cosa hi creix una vegetació molt particular en què només poden viure certes espècies de papallones”, destaca Joan Pino, director del CREAF i coordinador científic de l’mBMS. Segons l’mBMS, el fet que aquestes espècies siguin molt més abundants a les platges que als parcs “converteix les platges en una peça clau per a la conservació de les papallones metropolitanes on cal assegurar la bona gestió de la vegetació“.

Esperem un mes de maig potent de papallones a les platges”
Observatori Metropolità de Papallones
papallones platja

17 espècies de papallones “de platja”

A les platges metropolitanes s’han identificat 17 espècies de papallones. D’aquestes, les més abundants són la blaveta comuna (“Polyommatus icarus”) —també molt abundant als parcs—, seguida de la migradora dels cards (“Vanessa cardui”) i de la safranera de l’alfals (“Colias crocea”). Segons l’Observatori Metropolità de Papallones, aquesta temporada ha començat “fluixa, degut probablement que hem tingut un inici de primavera més fresc de l’habitual”. Tot i que amb les últimes pluges i les temperatures suaus que venen “esperem un mes de maig potent pel que fa a les papallones”, diuen. De fet, hi ha 2.500 papallones inventariades en parcs i platges de Barcelona.

Aposta per la vegetació

Els resultats del projecte destaquen la importància de la vegetació de platges i dunes costaneres per al manteniment de les papallones de l’àrea metropolitana de Barcelona. Pel que fa als parcs metropolitans, els resultats de l’mBMS no deixen lloc a dubtes: els prats dels parcs sotmesos a poques segues, sense regar i lliures d’herbicides i fitosanitaris tenen més biodiversitat de papallones que els prats tradicionals formats de gespa o prats regats. Per això, l’Àrea Metropolitana de Barcelona segueix afavorint els prats florits sempre que siguin compatibles amb l’ús públic dels parcs.