La temperatura mitjana anual del planeta marcarà enguany, gairebé segur, el valor més alt registrat mai. En el cas de Barcelona, en una escena més local, la dada no serà rècord però marcarà un podi que completen els anys 2022 i 2023.
El primer any amb una mitjana superior al llindar de l’Acord de París
Tal com va informar el servei per al canvi climàtic Copèrnicus fa només unes setmanes, amb dades fins a finals d’octubre es podia ja gairebé assegurar que aquest 2024 seria l’any més càlid registrat, com a mínim, des del 1940, quan comencen les dades de reanàlisi.
Aquest fet s’acabarà de constatar amb certesa els propers dies, quan surtin les dades del novembre i mostrin que, de nou, haurà estat un mes càlid. Feia falta un miracle sense precedents en aquests darrers dos mesos de l’any per revertir la possibilitat d’aquest rècord, un fet que, evidentment, no passarà.
A més a més, és molt probable que la temperatura global del 2024 superi per primer cop el llindar de l’Acord de París, que marcava que s’havia d’evitar superar un escalfament de més d’1,5 ºC respecte dels nivells preindustrials. Enguany, amb una probabilitat alta, serà el primer any natural a superar-se aquesta marca.
A Barcelona: 2022, 2023… i 2024
Barcelona no tindrà enguany rècord històric de temperatura mitjana anual. Tot i això, la dada final acabarà en tercer lloc sempre que no ho impedeixi un desembre rècord de fred, un fet que sembla utòpic.
Amb les dades actualitzades fins a finals de novembre, i fent una projecció d’un desembre normal o fins i tot més fresc del que seria habitual, aquest 2024 acabarà en una meritòria tercera posició després dels recentíssims 2022 i 2023.
Així, els tres anys més càlids registrats mai a l’Observatori Fabra (1914-2024) hauran estat els darrers tres i, a més a més, amb un salt quantitatiu espectacular si els comparem amb els registres precedents.
Tenint en compte un desembre termomètricament normal, aquest any quedarà amb una temperatura mitjana de 17,2 ºC. La dada final canviarà, dècima amunt o avall, però només un desembre amb un fred històric la mouria del tercer al quart lloc.
La temperatura mitjana anual fa 40 anys justos (des del 1984) que no baixa dels 14,5 ºC a l’Observatori Fabra, un fet que fins aleshores havia passat en 43 de 70 ocasions possibles.
Fa 33 anys que Barcelona guanya temperatura
Si comparem la sèrie amb la mitjana mòbil dels 30 anys precedents observarem d’una manera més suavitzada la variació de la temperatura en les darreres dècades.
Així és com veiem que l’Observatori Fabra té un augment gradual i sostingut de la temperatura des de finals del segle XX. Des de l’any 1991 la mitjana mòbil dels 30 anys precedents no fa més que pujar i ha passat dels poc més de 14 ºC als més de 16 ºC actuals.
La sèrie centenària de l’Observatori Fabra s’ha escalfat ja 1,8 ºC i alguns mesos tenen poc a veure amb el que teníem fa relativament poques dècades. I ara mateix costa pensar que la gràfica hagi de fer un punt d’inflexió en els anys vinents.