pi roig
Exemplars de pi roig atacats per escarabats perforadors. Foto: Luciana Jaime

Els científics ja saben des de fa anys que els arbres i boscos que creixen en un clima poc adequat —com per exemple un bosc d’avets en un clima sec— seran més vulnerables i es veuran més fàcilment afectats per malalties o l’atac de plagues d’insectes.

Ara se sap, a més, que el canvi climàtic està potenciant que fins i tot els boscos que viuen en un ambient més òptim es vegin afectats també per la infestació d’insectes com els escarabats perforadors. Tot això es coneix gràcies a un estudi del CREAF publicat recentment a ‘Global Change Biology’.

Les grans onades de calor i les sequeres posen els boscos al límit

L’estudi conclou que les grans onades de calor i les sequeres que les acompanyen, com ara les que va viure Europa l’any 2015 i 2018, posen els boscos al límit de la serva resistència i els exposen a l’atac d’insectes, un còctel explosiu que implica mortalitat de grans masses forestals a causa de les plagues.

Segons Luciana Jaime González, investigadora del CREAF i primera autora de l’estudi, segons els resultats de la investigació, la resistència d’un bosc davant l’atac dels insectes depèn gairebé exclusivament de com d’intensa i duradora ha estat la sequera.

Els boscos tenen memòria, com més sequeres hagin patit, més probabilitat tindran de morir
Luciana Jaime González, investigadora del CREAF

Els boscos del centre i nord d’Europa, en risc

Al llarg dels darrers anys, els boscos de pins i avets europeus que han mort per causes associades als atacs d’insectes, han augmentat de forma preocupant.

L’estudi liderat pel CREAF i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha pres dades i ha treballat en 130 parcel·les de bosc a tot Europa des del 2010. L’objectiu era entendre com responen els arbres als insectes que els ataquen i veure quins són els arbres més exposats als atacs.

Els resultats posen de manifest que el centre, el nord i l’est d’Europa són les zones on les plagues es tornen més agressives i infesten més boscos.

Els insectes que estan causant més problemes als arbres són un grup d’escarabats perforadors (escolítids), concretament les espècies que completen més d’un cicle de vida per any perquè aprofiten les altes temperatures per reproduir-se més vegades per any.

Dels milers d’arbres estudiats, gairebé el 30 % estan infestats per algun escarabat perforador i un 6 % ja s’han mort
Luciana Jaime González
Pi roig atacat per l’escarabat perforador “Tomicus minor”. Foto: Luciana Jaime

Els investigadors han constatat també que, a més de la sequera i la temperatura, també hi ha altres factors que predisposen els arbres a ser atacats per aquestes plagues d’insectes, com ara la pròpia estructura del bosc i les espècies d’arbres i arbustos que el componen.

Patrons d’atac i mortalitat derivada d’escolítids en boscos europeus durant el període d’estudi