Foto: @ispevi1969

Les marietes s’alimenten d’altres insectes que poden arribar a ser una plaga, com els pugons. Precisament per combatre la plaga del pugó es va introduir a tot Europa la marieta asiàtica, Harmonia axyridis, però han acabat esdevenint una plaga per si mateixes i afecten negativament les marietes autòctones. Les primeres observacions de l’espècie a Catalunya daten del 2013, però actualment ja formen part del catàleg d’espècies exòtiques invasores a tota la península. També són una plaga a molts països d’Amèrica.

marieta
Foto: Joana S. S. Marieta asiàtica entorn del Tibidabo.

Diferències amb les marietes comunes

El biòleg Jan Tomàs Perarnau, expert en Harmonia axyridis, explica que a Catalunya es va detectar per primera vegada a Girona, però actualment n’hi ha constància en les quatre províncies. “És una gran depredadora de pugons i cotxinilles, i és per això que en molts països s’ha utilitzat com a mètode de control de plagues en l’agricultura i en l’horticultura. De fet, sabem que l’arribada d’aquest escarabat a la Península té a veure amb el seu potencial com a “arma” de control biològic, ja que es va introduir de manera intencionada en uns hivernacles d’Almeria precisament amb aquesta finalitat”.

Les marietes més comunes a Catalunya són totes vermelles amb set punts negres, però actualment se’n poden  trobar d’altres colors i més o menys punts o taques, però sempre acostumen a ser de colors llampants per avisar els depredadors que si se les mengen tindran un gust desagradable. Es tracta d’un insecte força abundant a Catalunya, especialment a la primavera i l’estiu. A l’hivern busquen llocs arrecerats per hibernar fins que torni la primavera.

Tomàs ens explica que l’Harmonia axyridis és extremament variable pel que fa al patró de coloració. “Tant és així que podem trobar exemplars negres amb taques vermelles, d’altres de rogencs, ataronjats, groguencs amb punts negres, o fins i tot individus sense cap punt. Malgrat l’ampli ventall de coloracions que pot presentar, és fàcilment distingible de la majoria de marietes autòctones per la mida, ja que és força més grossa (7-8 mm de llarg i 4-7 mm d’ample). A més, també podem fixar-nos en la taca negra en forma d'”M” que sol tenir al pronot (l’estructura que trobem just darrere del cap), encara que no és un tret exclusiu de la marieta asiàtica. Adalia bipunctata i A. decempunctata, per exemple, són dues de les espècies autòctones que s’hi assemblen més, tot i que són força més petites”.

marieta asiàtica
Foto: @ispevi1969 , feta a les Guilleries
marieta asiàtica
Font: @ispevi1969 , feta a les Guilleries

Principals afectacions de la marieta asiàtica

Els principals impactes que genera la marieta asiàtica, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, és que depreda espècies autòctones, que comparteix amb avantatge amb les marietes autòctones i amb altres insectes que no es consideren plagues, i redueix la biodiversitat nativa, són una plaga en explotacions hortícoles (pomes, peres…) i vinyes i generen molèsties a les persones, ja que es refugien en edificis a la tardor.

Tomàs afegeix que l’Harmonia axyridis té una gran capacitat de dispersió i una elevada taxa reproductiva que facilita que ens trobem davant d’una espècie que pot fer minvar significativament les poblacions de marietes autòctones. “Per acabar-ho d’adobar, és ben sabut que, entre coccinèl·lids que s’alimenten de pugons, hi ha el que coneixem com a depredació intragremial, és a dir, que una espècie s’alimenta dels ous i de les larves d’una altra per debilitar-la competitivament. En aquest cas, l’Harmonia axyridis conté una gran concentració d’espores d’uns fongs paràsits en l’hemolimfa (un fluid que circula per l’interior del cos dels insectes), fet pel qual si una altra espècie de marieta depreda sobre els seus ous o les seves larves, mor infectada per aquests fongs”. La marieta asiàtica pot tenir dues o més postes cada any.

La pluja i el fred n’incrementen les poblacions?

L’expert admet que aquest 2020, en relació amb el 2019, “hem notat un creixement sobtat de diverses espècies invasores, com per exemple el bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys), la xinxa americana del pi (Leptoglossus occidentalis) o la mateixa marieta asiàtica. Aquest any està sent més plujós i amb temperatures més suaus que el passat, la qual cosa les ha pogut afavorir. Pot ser que en dies de pluja busquin aixopluc, però aquestes agregacions de molts individus que estem veient darrerament tenen a veure amb l’arribada del fred. Alguns dels insectes que hibernen en estadi adult es comporten de manera gregària, és a dir, s’ajunten formant grans grups d’individus, i s’arreceren en tot tipus d’edificis i construccions, en cerca de llocs foscos, amagats i secs”.