La Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han presentat aquest divendres un acord per invertir 144 milions d’euros en els pròxims cinc anys en el manteniment i la millora de les infraestructures relacionades amb el sanejament de l’aigua a l’àmbit de l’AMB. Aquesta xifra és 10 vegades superior a la quantitat invertida en el mateix concepte durant els últims cinc anys, quan s’hi van dedicar 14 milions.

El vicepresident de l’Àrea Metropolitana i regidor de Presidència, Aigua i Energia de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha assegurat que una part d’aquestes inversions es dedicaran a “fer millores” per resoldre el problema de la pudor a la zona del Fòrum, així com també als sobreeixidors. En aquest sentit, Badia ha afirmat que, “després d’un any de moltes pluges, hem detectat que havíem de fer una aposta decidida” per evitar noves inundacions, com les d’aquest estiu al Paral·lel o les de la tardor al Poblenou.

Una altra part de les inversions es destinarà a posar en marxa els col·lectors de Llevant i de la Zona Franca. A més, també, es vol acabar de connectar el sanejament metropolità, afegint-hi àrees que encara no ho estan, com Collserola, Cervelló o Castellbisbal. I, d’altra banda, es treballarà en l’actualització tecnològica de les depuradores de Montcada i de Gavà, entre d’altres.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha indicat que, al llarg del 2019, es destinaran 12 milions d’euros a reposició i millores i que, fins al 2023, aquesta partida serà de 16,5 milions anuals, arribant fins a un total de 78 milions. Els 66 milions restants seran per noves inversions. Calvet ha volgut destacar també que, en la planificació del futur de les instal·lacions, s’han tingut en compte noves variables, com l’adequació al canvi climàtic o la inclusió de nous residus, com les tovalloletes.