Mapa acumulació de neu al Pirineu (meteoexploration)
Mapa acumulació de neu al Pirineu (meteoexploration)

La configuració atmosfèrica vindrà marcada per pertorbacions atlàntiques que aniran enviant fronts molt humits i carregats de precipitació a l’àrea pirinenca. La borrasca Barra de les illes Britàniques generarà una segona pertorbació filla que ens portarà ventades fortes des d’aquest dimecres i una reactivació de les precipitacions en forma de neu als Pirineus.

Mapa isobàric i geopotencial a 500 hPa (dimecres, 08/12/2021). Wetterzentrale GFS

Les precipitacions seran abundants o extremament significatives al Pirineu occidental, especialment al vessant nord. Les dues particularitats d’aquest episodi hivernal són dues: l’acumulació de neu i la persistència d’aquesta situació, que es podrà allargar ben bé quatre dies.

La clau per entendre la duració de les nevades rau en el corrent en jet en altura, que estarà de forma ancorada o gairebé estacionària perpendicular als Pirineus i anirà aportant humitat contínua. Cal recordar que durant aquest pont, entre dissabte i dilluns, les acumulacions de neu han superat els 50 cm en punts del Pirineu de Lleida i més de 20 o 30 cm en algunes valls del Pallars Sobirà o l’Alta Ribagorça.

Divendres de neu, que tornarà a baixar de cota

La nevada de dijous ha estat molt abundant i, finalment, en cotes molt més baixes del que havíem pronosticat. El fred captiu de les fondalades ha permès veure neu fins al fons de les valls gairebé fins ben entrada la matinada.

Les precipitacions continuaran durant tot divendres i s’allargaran fins dissabte al migdia al vessant nord. La cota de neu, que ha pujat aquest divendres de matinada i serà alta durant el matí, però tornarà a baixar ràpidament a partir del migdia. Tant és així que podria passar dels 1.600 m del matí (en alguns indrets per sota) a tornar a nevar al fons de les valls durant la tarda, en una altra jornada de neu abundant, especialment al vessant nord dels Pirineus.

Recordeu anar equipats amb cadenes o fundes al cotxe, especialment si sortiu cap als Pirineus durant la tarda. Les carreteres, igual que dijous, podrien tenir neu.

Dissabte la nevada quedarà concentrada al vessant nord durant el matí i s’aturarà del tot a la tarda.

Nevada continuada al Pirineu de Lleida i més intermitent a l’oriental

La majoria de mapes ens indiquen acumulacions molt importants de neu a l’Alt Pirineu i Aran. A cotes mitjanes i altes de la Vall d’Aran, l’Alt Pallars, el nord del Principat d’Andorra, la Vall de Boí i l’Alta Cerdanya podrà caure-hi un metre de neu nova. A més, hauran estat 96 h de nevada pràcticament contínua i, a estones, molta ventada a alta muntanya. El torb implicarà un empitjorament de les condicions, amb mala visibilitat i increment exponencial de la sensació de fredor. Sens dubte, seran dies molt dolents i totalment desaconsellables per fer muntanya fora de les zones controlades i per les estacions d’esquí.

El Model ICON-EU del Meteociel projecta més de 100 cm de neu nova fins diumenge al Pirineu occidental, Andorra i l’Alta Cerdanya

En canvi, la nevada serà més intermitent o discontínua temporalment parlant als Prepirineus i al sector oriental de la serralada, tot i que a cotes mitjanes i altes de l’Alt Berguedà, la Cerdanya o el Ripollès podrem sumar entre 30 i 40 cm més de neu nova.