El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, juntament amb l’IRTA, organitzacions agràries, agupacions de defensa vegetal, universitats i diputacions han creat un comitè tècnic per fer front a la plaga de la xinxa asiàtica del bernat marbrejat (‘Halyomorpha halys’).
Aquest dimecres el comitè ha fet la primera trobada, amb l’objectiu de donar a conèixer la situació d’aquesta plaga a Catalunya, els estudis desenvolupats i establir de manera conjunta les mesures més adients per prevenir-lo i lluita. Els experts alerten de la probabilitat que comenci a causar danys en cultius agrícoles a l’estiu, sobretot fruiters i hortalisses.
Afectacions del bernat marbrejat
El bernat marbrejat ja afecta 163 municipis a tot Catalunya i es tem que en poques setmanes comenci a causar danys als cultius catalans.
La xinxa ‘Halyomorpha halys’ és un insecte hemípter d’origen asiàtic (nadiu de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees). És una plaga que afecta arbres ornamentals, fruiters, cultius hortícoles, conreus extensius i d’altres. Les nimfes s’alimenten de fulles, tiges i fruits, i els adults, dels fruits. Les fulles afectades poden presentar deformacions i àrees necròtiques. En fruits, produeixen petites taques necròtiques, forats i decoloracions, i causen deformacions.
Es desenvolupa i reprodueix en espais verds i cultius, i quan arriba la tardor cerca refugi als edificis, cosa que provoca molèsties a la ciutadania. El cicle anual té dues fases: la fase de primavera-estiu, en què s’alimenta i reprodueix a les plantes, i la fase de tardor-hivern, en què hiverna, sense alimentar-se. A la primavera, surt dels refugis per desenvolupar-se en plantes de jardins i plantacions agrícoles.
A Catalunya, es va detectar per primera vegada l’any 2016. Actualment la plaga es localitza principalment a l’entorn urbà, però hi ha el perill que aquest estiu s’estengui per més àrees de cultiu. De fet, l’estiu passat es va detectar en cultius d’hortalisses del Baix Llobregat i en fruiters de l’Alt Empordà, tot i que no es van detectar danys.
El Servei de Sanitat Vegetal està en alerta i treballa conjuntament amb les agrupacions de defensa vegetal (ADV) en la prospecció d’aquestes zones. És important estar atents i, si es detecta aquesta xinxa, cal informar ràpidament el Servei de Sanitat Vegetal, el personal tècnic de l’ADV o l’Ajuntament.
El Departament ha editat una guia tècnica, redactada per experts del Servei de Sanitat Vegetal, l’IRTA, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Girona, per divulgar els darrers coneixements sobre la plaga. La guia mostra la biologia de l’insecte, les claus i els detalls que han de permetre diferenciar-lo d’altres espècies de bernats d’aspecte similar, i els mètodes de control més eficaços sobre els quals s’està treballant a Europa i al món, i també a Catalunya.
Danys en altres països
Als Estats Units, on també s’ha introduït aquesta plaga, està causant pèrdues econòmiques greus en fruiters, cultius hortícoles, blat de moro i soja. A Itàlia, es calcula que, l’any 2019, els danys van superar els 740 milions d’euros. Els danys són particularment importants a les regions del nord d’Itàlia, especialment en fruiters, però també en altres cultius.