meteosat
Imatge del satèl·lit Meteosat de dimarts 16 de novembre a les 14 h. Font: Eumetsat/Sat24

El cel gris de Barcelona dels darrers dos dies no és una excepció en el context europeu. La imatge d’aquest migdia del canal visible del satèl·lit Meteosat mostrava la presència d’una gran i extensa capa de núvols baixos que s’allargava des del sud de França, fins gairebé la ciutat de Moscou, tot resseguint les principals valls i planes fluvials de l’oest d’Europa.

Càmera web de Chamrousse, damunt de la vall de Grenoble (els Alps, França)

En general es tractava de capes de núvols baixos o boira alta (estrats, estratocúmuls) que no implicaven precipitacions apreciables, excepte alguns plugims o roines. Les zones més elevades del massís Central, o els Alps, sobresortien per damunt dels núvols.

Precipitació (radar) de dimarts, 16 de novembre, a les 15 h. Font: Sat24.com/Eumetsat/Met Office

Els núvols de Barcelona, de diferent origen

La situació sinòptica que genera els núvols de la capital catalana és diferent de la que ha implicat que dimarts sigui un dia gris i humit a bona part del continent europeu.

En el cas de Barcelona, les nuvolades dels darrers dos dies, així com la pluja, han estat generades per la presència d’aire fred i la proximitat de la borrasca Blas, la qual fa més de 10 dies que es mou a l’entorn de les Balears. El moviment antihorari de la borrasca ha fet incidir diverses branques de núvols procedents del mar, els quals han afectat Catalunya de llevant a ponent.

Els núvols de l’oest i el sud d’Europa eren fruit de la presència d’un potent anticicló, centrat damunt de Rússia. L’estancament i la manca de vent que generen les altes pressions fan que l’aire fred (més dens i pesat) es vagi dipositant gradualment damunt de valls i planes. El refredament de l’aire en contacte amb el sòl fa que es condensi el vapor d’aigua i que apareguin, d’aquesta manera, la boira i els núvols baixos.

Imatge de París, dimarts al migdia. Font: https://www.viewsurf.com/

La persistència de l’anticicló des de fa dies al mateix entorn, sumada a la poca radiació solar d’aquesta època de l’any, afavoreix que els núvols es vagin estenent i que no es dissipin.

Mapa isobàric. Font: Met Office

Caldrà que arribi una situació de vent notable i general o que una borrasca escombri l’oest d’Europa per tal que l’extensa manta de núvols i boira acabi desapareixent.