pluges catalunya divendres novembre 2022

Una línia frontal que ha de creuar Catalunya durant la propera matinada obrirà les portes al pas d’un solc d’aire fred, que comportarà un augment de la inestabilitat transitori aquest divendres, amb pluges i, fins i tot, alguna tempesta a diverses comarques, tot i que no a tot arreu.

El front serà actiu només als Pirineus

El front que ens ha de creuar serà poc actiu. De fet, pel que fa al pas estricte de la línia frontal, només tindrà afectació als Pirineus amb algunes pluges febles en conjunt i potser alguna gotellada en algunes comarques de ponent i l’interior.

A la resta de Catalunya el front, pròpiament dit, només comportarà un augment dels núvols i obrirà la porta al vent de nord i mestral, que bufaran amb intensitat als dos extrems del territori aquest divendres.

L’aire fred posterior farà feina a més comarques

El front obrirà les portes a l’arribada d’una massa d’aire més fred que arribarà a Catalunya en forma de solc actiu durant aquest divendres.

L’altre fenomen important serà el rebuf. L’entrada de la tramuntana i el mestral als dos extrems de la costa afavoriran que el vent giri transitòriament de component marítim en algunes comarques situades entre Girona i Barcelona, aportant la humitat necessària perquè, juntament amb el fred en altura, es puguin desenvolupar nuvolades actives que puguin deixar pluges en algunes comarques i, fins i tot, alguna tempesta puntual.

Què és el rebuf?

Al mapa es pot veure el “forat” que deixen la tramuntana i el mestral al tram central de la costa, un dels llocs on és més probable que pugui ploure.

On hi ha més possibilitats de veure pluja?

Es tracta d’una situació que dependrà molt d’on s’acabi situant finalment la convergència final de vents.

Malgrat tot, a hores d’ara tot fa pensar que el triangle comprès entre el Baix Llobregat, el Baix Empordà i el Ripollès hauria de ser la zona més propícia a aquesta pluja, que es formaria especialment a partir del migdia.

Són molts els escenaris que apunten que l’òptim pluviomètric es podria ubicar entre la serralada Transversal, la Selva i el riu Besòs com a frontera sud, però en aquest tipus de situació el ball de fronteres és un clàssic que cal tenir sempre en compte i que pot fer canviar el pronòstic. De fet, s’entreveu la possibilitat de ruixats ben bé fins al Garraf o, fins i tot, el Baix Penedès.

previsio temps cap de setmana

I a Barcelona, què?

Barcelona també entra al sac dels indrets on es pot veure pluja aquest divendres. Ja a partir del migdia poden caure alguns ruixats inconnexos i s’entreveu un possible repunt de la inestabilitat en la “clàssica” arribada de xàfecs i tempestes durant el vespre.

Els xàfecs de l’interior haurien d’arribar entrada la tarda des del prelitoral i, a més a més, se’n podrien formar de nou al vespre. Però com us hem dit abans, aquesta possibilitat s’entreveu més alta del Besòs cap al nord i, també mar endins, un altre “clàssic” barceloní.

Tot i això, el risc hi serà fins entrada la nit, moment en què la massa d’aire fred i la humitat s’aniran retirant.

Quin temps tindrem el cap de setmana? La previsió més actualitzada

Una nova oportunitat per a dilluns

El cap de setmana ens deixarà un temps més estable arreu, però aviat podria treure el nas un nou front amb més aire fred per a dilluns vinent, en una situació que, a manca de detalls, podria ser relativament semblant a la d’aquest divendres.

Aquest segon front (el de dilluns) podria obrir les portes al fred hivernal i fer bona la dita que per Sant Andreu “pluja, neu o fred molt greu”. Veurem què acaba passant.