El Parc de Montjuïc és un dels punts de patrullatge habituals per als agents rurals, i no només per un tema de prevenció d’incendis. El cos hi programa inspeccions sovint per localitzar caçadors furtius d’aus protegides. La vigilància s’intensifica sobretot en els mesos de juliol i agost, quan les aus són novelles, fàcils d’engabiar i, per tant, són més preuades dins el mercat negre.
Els agents vigilen especialment espais verds amb aigua, on moltes aus s’aturen a refrescar-se, sobretot en aquesta època de sequera. Els caçadors van a la recerca d’ocells fringíl·lids, que són els ocells que tradicionalment s’han fet servir pel cant; la cadernera, el verdum, el passerell i el pinsà. Per capturar-los fan servir tècniques prohibides com fer servir vesc o cola per enganxar els ocells en pals de fusta mentre beuen aigua. Els agents inspeccionen aquests dies al detall punts que ja tenen localitzats i sovint es practica la caça furtiva.
Per un ocell de cant es poden pagar milers d’euros
“Des de l’any 2016 aquests ocells ja no es poden capturar en el medi natural i l’única manera de disposar-ne d’un legalment és que aquest hagi nascut en captivitat”, explica Enric Mayà, cap d’Àrea Bàsica del Vallès Oriental dels Agents Rurals. Tradicionalment, la gent els vol tenir per fer-los cantar, però també hi ha tot una sèrie de competicions al voltants d’aquestes aus. “Hi ha un guany econòmic, per un ocell que campió poden pagar milers d’euros. I els caçadors furtius nodreixen tot aquest mercat il·legal“, denuncia Mayà.
Per capturar-los hi ha tres mètodes històrics, tots prohibits avui dia. El més “respectuós i selectiu” és xarxa abatible que el caçador activa manualment. Un segon mètode és la xarxa invisible o japonesa que es posa verticalment i on cauen tots els ocells que passen. “Aquest dos mètodes són molt visibles i els furtius cada cop fan servir més una tercera opció amb vesc o cola“.
Patrullatge més intens al juliol, agost, octubre i novembre
“No és estrany que cada dos per tres ens trobem amb gent a diferents punts del municipi fent caça furtiva d’ocells. Hi ha dues èpoques principals, octubre-novembre i, ara, juliol-agost, que és quan és l’època més preuada, perquè paguen millor els ocells“, assenyala Mayà. Per això, en aquestes èpoques els agents rurals inspeccionen al màxim les zones que ja coneixen. El Parc de Montjuïc és un dels escenaris principals, però també la serra de Collserola o la llera del riu Besòs.
Si els caçadors són interceptats, com és el cas de fa només uns dies, el cos d’Agents Rurals dona part a la Fiscalia de Medi Ambient a l’Audiència de Barcelona. En funció de la instrucció, els danys i l’impacte dins medi els acusats poden ser sancionats i fins i tot condemnats a presó.