Aquest cap de setmana els agents rurals van denunciar una embarcació que fondejava sobre posidònia, a la Costa Brava. Sabies que davant de les platges de Barcelona hi ha submergit un parc d’esculls artificial, on també hi ha posidònia?

Els ecosistemes marins de posidònia són responsables d’aproximadament la meitat de l’emmagatzematge de carboni blau del món, és a dir, del carboni que fixa i acumula la vegetació costanera del planeta, com les maresmes, els manglars i les praderies marines i per aquest motiu és important tenir-ne cura.

Al litoral català, els ecosistemes relacionats amb el carboni blau estan força deteriorats i només ocupen, si fa no fa, 92 km2.

Parc d’esculls

Els fons marins del litoral barceloní hi ha una biodiversitat que cal revindicar. La majoria es troba sobre del substrat rocós, sobretot peixos com ara salpes, castanyoles, sargs, escórpores, molls, serrans, llises i, de vegades, algunes espècies de rajades. També hi viu una gran varietat d’invertebrats, com ara estrelles de mar, garotes, holotúries i anemones de sorra. En total hi ha més de 300 espècies.

Per contribuir a fer augmentar el substrat rocós, davant de les platges de Barcelona hi ha submergit un parc d’esculls artificial, que abasta 11 quilòmetres quadrats entre la nova bocana del port i el col·lector de Bac de Roda. Els mòduls que el componen simulen les superfícies i els forats dels fons rocosos naturals i acullen diverses comunitats d’organismes marins, vegetals i animals.

Els esculls, a banda d’afavorir el benestar dels fons marins i millorar la pesca artesanal al litoral de Barcelona, són un àrea molt atractiva per practicar-hi activitats subaquàtiques respectuoses amb el medi.