La devastació de la borrasca Gloria no s’ha limitat al litoral. Els rius Besòs i Llobregat han multiplicat el seu cabal per les pluges intenses. La crisi meteorològica ha passat però ara cal lidiar amb la crisi hidrològica. En el cas del Parc Fluvial del Besòs l’avís per inundació total ha estat rebaixat a inundació parcial. I el Llobregat ha desbordat, en alguns punts, la llera. El temporal també ha tingut conseqüències devastadores en els conreus de la zona del Llobregat. Les tres zones més afectades són el parc agrari de Gavà, Castelldefels i el nord de Viladecans. El paisatge als ulls dels pagesos és desolador: a Gavà els terrenys han quedat negats per l’aigua i calculen que han perdut el 60 % de les collites. La xifra a Viladecans s’enfila fins al 90 %.

El president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, lamenta que el temporal ha provocat pèrdues importants als camps de conreus gavanencs. En concret, més de la meitat de les collites s’han perdut i el 80 % de les plantacions de tubèrculs i productes d’arrel, com pastanagues, bledes, raves o naps. Un altre dels productes de temporada greument afectat han estat els calçots i els pagesos espere poder-ne recuperar alguns de les inundacions.

Inversió en infraestructures

Els veïns han fet servir diverses bombes d’emergència per drenar l’aigua que ha engolit els camps. De fet, fins i tot els camins han quedat gairebé impracticables per als camions, que ara en tenen difícil l’accés.

Pañella compara la situació amb el municipi veí de Sant Boi, on l’afectació ha estat mínima i assegura que el motiu és que en aquest punt del parc agrari manca una inversió en infraestructura. Per això reclama la instal·lació d’un cargol d’Arquimedes per facilitar la sortida de l’aigua i evitar que les inundacions es repeteixin en el futur.

El Llobregat desborda la llera

Les pluges de les darrers hores han afectat especialment un dels afluents del Besòs, el Congost. No obstant això, el cabal del Besòs ha baixat i ara porta uns 120 metres cúbics per segon, lluny dels 800 metres cúbics que es van registrar aquest dimecres.

En canvi el Llobregat porta més aigua de l’habitual perquè es troba en els 700 metres cúbics per segon. El motiu principal és que a la conca del riu, al pantà de la Baells, a prop de Berga, han hagut d’obrir comportes perquè es trobava al límit de la capacita. Per això en alguns punts del Llobregat el riu ha desbordat la llera.