L’avinguda Diagonal és el carrer de Barcelona que té més palmeres datileres. N’hi ha 184, gairebé el doble que a la segona via amb més arbres d’aquest tipus, el carrer de la Marina, on n’hi ha 95. Al conjunt de la ciutat hi ha 1.682 exemplars, segons els registres del portal de dades obertes de l’Ajuntament de Barcelona.

La palmera que es va desplomar a l’agost al Raval i va causar la mort d’una noia era d’aquesta espècie. Després d’analitzar-ne l’estat, al setembre, l’Ajuntament va anunciar que talarà les que facin més de 10 metres d’alçària i es trobin en zones de risc. Et situem al mapa totes les que encara hi ha a la ciutat, segons les xifres que consten a la base de dades de mitjans de setembre.

Els 13 carrers amb més palmeres datileres

La meitat de les palmeres datileres de Barcelona es concentren en només 13 carrers, la majoria passejos, avingudes o rambles com el de Garcia Fària o l’avinguda del Litoral, a Sant Martí. De fet, aquest districte acull el 42 % del total de datileres barcelonines. Tot i això, també hi trobem carrers, com el de Llull o el d’Aragó. Aquesta és la llista dels 13 carrers amb més exemplars d’aquesta espècie de tot Barcelona:

 1. avinguda Diagonal (184)
 2. carrer de la Marina (95)
 3. passeig de Valldaura (80)
 4. passeig de Garcia Fària (69)
 5. avinguda del Litoral (62)
 6. carrer de Llull (57)
 7. rambla de Prim (52)
 8. carrer d’Aragó (49)
 9. passeig de Colom (47)
 10. passeig de Lluís Companys (47)
 11. carrer de Salvador Espriu (47)
 12. passeig Marítim del Port Olímpic (44)
 13. carretera de Miramar (43)

Utilitza aquest cercador per saber si tens alguna palmera datilera prop de casa, hi trobaràs tots els carrers que tenen exemplars d’aquest tipus.

Les palmeres de dàtil tenen els dies comptats a les ciutats

No és casualitat que l’Ajuntament hagi posat la lupa sobre aquest tipus de palmeres. Segons ha explicat a betevé Gerard Passola, director de Doctor Arbre i biòleg, aquesta espècie és més fràgil que d’altres com la canària o la washingtònia, també present a la ciutat. “La datilera és una palmera peculiar, mecànicament va més justa i aleshores els defectes són més greus“.

Passola assenyala que la decisió de reduir el nombre d’exemplars de palmera datilera a Barcelona també s’està prenent en altres llocs del món per les característiques de l’espècie. “L’Ajuntament ha acordat no plantar-ne més. No és l’únic. Hi ha ajuntaments del món que han decidit que la datilera és un arbre que no els interessa tenir“, ha afirmat.

La majoria són en escocells

De les 1.682 palmeres datileres que hi ha a la ciutat, 1.163 estan plantades en escocells, és a dir, un 69,1 % del total. Es tracta d’exemplars plantats en carrers, avingudes, passeigs o rambles, fora dels parcs i places. A molta distància, n’hi ha 308 situades en parcs com el de la Ciutadella, el del Clot o el de la Barceloneta. Representen el 18,3 % del total.

A la recerca d’arbres de risc: “Busquem indicis de caiguda, però les palmeres són mudes”

En tercer i últim lloc se situen les que l’Ajuntament anomena “arbres de zona”. En aquest cas, són exemplars plantats en places, parterres, glorietes o petits espais enjardinats. D’aquestes, n’hi ha 211, xifra que suposa un 12,5 % de totes les palmeres datileres de la ciutat.