orionids pluja estels 21102020

La tardor va començar amb les Dracònides. Ara, unes setmanes després, li arriba el torn als Oriònids, la pluja d’estels provocada pel famós cometa Halley. El seu màxim d’activitat serà la nit de dimecres, 21, a dijous, 22 d’octubre, tan sols cinc dies més tard de la lluna nova, el que suposa un any excel·lent per veure les estrelles fugaces.

Està previst que se’n puguin comptabilitzar fins a 30 meteors per hora, una dada que col·loca aquesta pluja d’estrelles entre les més intenses i ràpides de l’any. Venen provocades per les minutes partícules del cometa 1P/Halley, o més conegut com a cometa Halley. Aquest famós objecte espacial passa per la Terra cada 75 o 76 anys i, a mesura que el cometa gelat fa la volta al Sol, deixa un rastre de partícules per on la Terra acaba passant cada any.

Aquests petits fragments de roca, alguns tan petits com un gra de sorra, entren en contacte amb l’atmosfera de la Terra, convertint-se així en meteors. La fricció de la resistència amb l’aire fa que s’escalfin, creant un rastre lluminós al cel nocturn. La majoria d’aquests fragments es desintegren abans d’arribar a terra, tot i que alguns aconsegueixen “sobreviure” i arriben a xocar contra la superfície del planeta anomenant-se així meteorits.

Com veure els Oriònids?

Primer de tot, la pluja d’estels dels Oriònids és visible des de qualsevol punt de la Terra i es poden observar en qualsevol part del cel estrellat. Tot i que els Oriònids agafen el nom de la constel·lació d’Orió, aquesta no serà un bon punt de referència per observar-les, ja que en aquest radiant tenen curta durada i són més difícils de veure. També és aconsellable esperar a la segona meitat de la nit, quan la lluna ja s’hagi post del tot.

En segon lloc, recordar que sempre serà millor allunyar-nos de fonts de contaminació lumínica i evitar objectes que puguin obstaculitzar l’espectacle. Tampoc no és recomanable l’ús de prismàtics o telescopis, ja que aquests estan pensants per observar objectes estàtics al cel.

Així doncs, ateses a les recomanacions, només caldrà que el temps ens acompanyi. De fet, serà el principal entrebanc o obstacle per a gaudir d’aquesta pluja d’estrelles. S’espera una nit de dimecres a dijous amb el pas de bandes de núvols arreu del principat i també a Barcelona, i fins i tot algunes pluges cap a les comarques de Tarragona i de Lleida.

Tot i això, pels afortunats que puguin disposar d’algunes clarianes transitòries, podran observar alguns Oriònids fugaçment, ja que poden arribar a passar a una velocitat relativa de 238.000 km/h. Això és tan sols uns 6 km/h més lent que els Leònids, l’espectacle més ràpid de l’any.