oreneta, marc illa
Oreneta cuablanca a Yasmina (Marroc). Autor: Marc Illa (ICO)

Malgrat que continuem vivint temperatures plenament caniculars a Barcelona i a bona part del país, l’estiu està a punt de cloure, i això significa que ocells migradors tan emblemàtics com les orenetes estan a punt de marxar cap al sud.

Aquests dies es comencen a veure agrupacions d’orenetes damunt de cablejats elèctrics o de teulats, una estampa que pronostica que el gruix de la migració és a tocar.

La majoria d’orenetes encara no han marxat

Ornitho.cat és un portal web que recull i intercanvia informació sobre les observacions d’ocells, mamífers, amfibis, rèptils, peixos d’aigües continentals, libèl·lules, papallones diürnes, cigales, ortòpters, crancs de riu, bivalves d’aigua dolça i orquídies de Catalunya.

El portal disposa d’un visor de llistes que permet saber quina és la proporció de detecció (observació per part dels ornitòlegs) de cada espècie d’ocell respecte de l’any anterior i la mitjana de tots els anys d’observacions.

Els gràfics permeten visualitzar, per tant, quin és el patró fenològic de cada espècie i conèixer, en aquest sentit, quan acostumen a arribar i marxar les espècies migradores de Catalunya.

Evolució de la freqüència d’observació de l’oreneta cuablanca. Font: Ornitho.cat

En el cas de l’oreneta cuablanca es pot observar que aquesta setmana (10-16 de setembre) encara se n’estan fent moltes observacions, tot i que ja comencen a minvar respecte al cor de l’estiu. Això indica que ja comencen a marxar de Catalunya.

Les dades d’observació són similars a les de l’any passat (2020), però es troben una mica per sota de la mitjana històrica, és a dir, s’observen lleugerament menys orenetes cuablanques del que seria habitual per les mateixes dates.

Evolució de la freqüència d’observació de l’oreneta vulgar. Font: Ornitho.cat

L’oreneta vulgar, en canvi, encara es fa molt visible en el conjunt del territori, fins i tot una mica més que al cor de l’estiu, una dada que indica que encara no han començat a marxar de forma rellevant de Catalunya. La gràfica permet entreveure que les observacions d’aquesta setmana són similars a les de la mitjana, i que se n’han registrat més que l’any passat en la mateixa setmana.

En el cas dels falciots, convé recordar que el falciot negre va marxar en gruix a finals de juliol i actualment, tot i que encara se’n veuen alguns, la densitat és baixa. El falciot pàl·lid, en canvi, encara és present a Catalunya, i hi serà fins a finals d’octubre.

Finalment, convé parlar també del roquerol, un ocell que pertany a la mateixa família d’orenetes. El roquerol no marxa a la tardor cap a l’Àfrica, malgrat que convé recordar que hi ha casos d’oreneta cuablanca o vulgar que poden passar l’hivern cap al sud de la península, i excepcionalment al sud de Catalunya.