
Encara fa fred i els mapes del temps anuncien dies de pluja i vent a Catalunya. Malgrat això, ja fa dies que aficionats i professionals de l’ornitologia han començat a notificar l’arribada de les primeres orenetes, un fet habitual, però amb variacions entre anys.
El mes de març va associat a l’arribada de les orenetes a Barcelona i Catalunya. L’arribada d’aquests ocells migradors va guanyant pes a mesura que avança el mes i el gruix de l’arribada s’acostuma a produir a la darreria del mes.
La seva presència anirà a més les properes setmanes
Les llistes del portal Ornitho.cat (Institut Català d’Ornitologia) permeten saber quina és la proporció de detecció d’una espècie a partir del nombre d’observacions realitzades per part dels naturalistes i ornitòlegs. Es tracta d’un tipus d’informació orientativa, que pot ser útil per intuir tendències.
Els gràfics permeten visualitzar, per tant, quin és el patró fenològic de cada espècie i conèixer, en aquest sentit, quan acostumen a arribar i marxar les espècies migradores de Catalunya, i també quantificar-ho.
Analitzant les gràfiques de l’oreneta cuablanca, la més habitual en ciutats com Barcelona, podem comprovar que des de finals de febrer ja se n’estan observat algunes, tot i que de forma puntual. La seva presència és baixa encara, tot i que, segons la gràfica, n’hi ha més que ara fa un any en les mateixes dates. L’arribada s’està produint força en línia amb la mitjana històrica. Caldrà esperar, però, fins la segona quinzena del mes per veure’n.


En el cas de l’oreneta vulgar, espècie més freqüent en pobles i zones rurals, les dades són força similars: es va començar a observar aïllada al febrer i actualment, tot i que la seva presència és encara baixa, n’hi ha més que ara fa exactament un any. L’arribada ha començat també força en línia amb la mitjana o lleugerament abans.


Per què venen ara si fa “mal temps”?
Fa dies que plou a molts punts de l’est de la península Ibèrica, però també al Marroc, des d’on pugen les orenetes procedents del Sahel, on han passat l’hivern. Això ens podria arribar a fer qüestionar per quin motiu venen ara i no s’esperen que millori el temps. Les orenetes no saben quin temps fa a Catalunya o Europa quan marxen del Sahel —al sud del Sàhara. La resposta és òvia: no tenen un sisè sentit ni un radar especial que els indiquin el temps que fa a centenars de quilòmetres d’on són.
En el cas de les orenetes, les condicions meteorològiques tan sols tenen importància en el seu viatge a molt curt termini, si per exemple troben vent de cara.
Els falciots, ocells predictors del temps
Els ocells migradors solen volar a altures molt variables, tot i que se sap poc d’aquest tema i actualment s’està estudiant, tal com va explicar a betevé l’ornitòleg Marc Illa, de l’Institut Català d’Ornitologia.
Se sap, va explicar, que els falciots poden pujar diversos quilòmetres cap amunt quan fa mal temps per superar-lo. A banda, sembla que de bon matí i al capvespre també pugen per
mirar quin temps fa i realitzar una mena de previsió meteorològica.
Es tracta, en qualsevol cas, d’una estratègia sorprenent i de la qual no es coneixen tots els aspectes. No se sap se sap ben bé com s’ho fan per pujar tan amunt i respirar amb normalitat, ni tampoc com suporten les baixes temperatures d’aquella altura tan notable.
