Malgrat que fa dies que sembla que haguem retrocedit meteorològicament cap a l’hivern, el cert és que la natura ens dona múltiples detalls que la primavera és a tocar, i amb ella també l’activitat frenètica de moltes aus.

Si hi ha un símbol que associem a l’arribada de la primavera i el bon temps és, sens dubte, l’arribada de les orenetes. Per bé que la data d’arribada és variable en funció dels anys —depèn de diversos factors, molts ells lligats a les condicions ambientals que hi ha a les zones d’hivernada del Sahel—, sol ser durant el mes de març quan solen arribar en gruix.

Ja han arribat totes les orenetes?

Ornitho.cat és un portal web de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) que recull i intercanvia informació sobre les observacions d’ocells, mamífers, amfibis, rèptils, peixos d’aigües continentals, libèl·lules, papallones diürnes, cigales, ortòpters, crancs de riu, bivalves d’aigua dolça i orquídies de Catalunya.

El portal disposa d’un visor de llistes que permet saber quina és la proporció de detecció (observació per part dels ornitòlegs) de cada espècie d’ocell respecte a l’any anterior i la mitjana de tots els anys d’.observacions.

Els gràfics permeten visualitzar, per tant, quin és el patró fenològic de cada espècie i conèixer, en aquest sentit, quan acostumen a arribar i marxar les espècies migradores de Catalunya, i també quantificar-ho.

L’oreneta cuablanca arriba abans d’hora

font: Ornitho.cat
Evolució de la freqüència d’observació de l’oreneta cuablanca. Font: Ornitho.cat

En base a les dades del portal Ornitho.cat, l’oreneta cuablanca, espècie comuna i molt freqüent en pobles i ciutats, sembla que enguany (setmana del 12 al 18 de març) va força més d’hora que l’any passat. L’arribada en gruix s’està avançant més d’un parell de setmanes respecte al 2021, any en el qual van ser força tardanes.

En conjunt, tot sembla indicar que estan arribant abans del que seria habitual, és a dir, aquests dies n’hi ha més de les que seria normal per a les mateixes dates.

L’oreneta vulgar, sobre la mitjana

font: Ornitho.cat
Evolució de la freqüència d’observació de l’oreneta vulgar. Font: Ornitho.cat

En el cas de l’oreneta vulgar, una espècie molt comuna i habitual sobretot en entorns rurals, les dades indiquen que l’arribada de moment (setmana del 12 al 18 de març) va força en línia amb la de l’any passat i amb la mitjana històrica.

Falciots, ballesters i altres orenetes

El ballester (“Apus melba”) i el falciot (“Apus apus”) són espècies freqüents a Barcelona, malgrat no pertanyen a l’ordre de les orenetes. La seva fisonomia i comportament, però, és relativament similar al d’aquestes.

El ballester es comença a fer visible aquests dies, força en línia amb l’estadística, tot i que sembla que ho fa més abundant de l’habitual per a les dates.

El falciot, en canvi, encara trigarà unes setmanes a arribar de forma massiva. Aquesta espècie és més tardana i sol arribar durant el mes d’abril i acostuma a marxar molt d’hora, al cor de l’estiu.

L’oreneta cua-rogenca, espècie escassa a casa nostra, sobretot en comparació amb les altres orenetes, també va més d’hora que l’any passat i aquesta setmana s’observa en una freqüència superior a l’habitual.